See võib juhtuda iga koeraga, kuid suurem risk on pointeritel, labradori retriiveritel, siledakarvalistel retriiveritel, kuldsetel retriiveritel, urukoertel ning hagijatel, eriti juhul, kui nad on töökoerad. Samuti diagnoositakse vesisaba noortematel koertel ja see esineb nii emaste kui ka isaste seas võrdselt.

Vesisaba sümptomid erinevad ja on iga koera puhul mõneti individuaalsed. Mõne koera puhul on saba kogu ulatuses lõtv. Mõnel teisel koeral on esimene pool sabast aga horisontaalselt ja teine pool sorgu vajunud. Samuti tunnevad mõned koerad sellepärast ka ebamugavustunnet ja valu ning näitavad seda välja näiteks nuuksudes, vingudes, olles loid või üritades saba hammustada. Lisaks võivad saba otsas olevad karvad olla turris, mis võib tuleneda paistes koest.

Mis põhjustab vesisaba?

Veterinaararstid arvavad, et üks põhjustest võib olla saba toetava lihase nihestus. Sama lihas aitab koeral ka saba liputada. Seda hüpteesi toetab ka uurimus, milles jälgiti nelja pointerit. Vesisaba seostatakse ka lihaspingete ja nihestustega. Tavaliselt võib vesisaba esineda just töötavatel koertel, koertel, kel on väga tugev ja pidev füüsiline koormus. Samuti võivad seisundit tekitada ka halvad elutingimused ja pidev külma ja niiskuse käes olemine.

Iroonilisel kombel on üheks suurimaks riskiks ujumine. Nimelt kasutab ujudes koer saba tavapärasest rohkem, mistõttu on sabal suur pinge ja nihestus on kerge tulema. Samuti on vesi tihti külm ja see suurendab riski.

Kuidas vesisaba ravida?

Enamasti tervenevad koerad mõne päeva või nädala jooksul ise ja probleemid kaovad. Kui vesisaba mõne päevaga aga ei kao, tuleb pöörduda veterinaari poole ning üldjuhul määratakse lemmikule põletikuvastased ravimid. Nii terveneb koer rutem ja samuti on tal endal mugavam olla. Mida kiiremini koer terveks ravida, seda parem, sest vesisaba kohta läbi viidud uuring näitas, et 16% koertel, kellel on vesisaba esinenud, ilmneb ka hilisemaid sabaga seotud tüsistusi.

Lisaks näitavad uuringud, et koerad, kes on korra vesisaba all juba kannatanud, kannatavad tõenäoliselt selle all ka tulevikus. Põhjus on nimelt selles, et nende koerte üldfüüsis pole nii hea. Seetõttu tasuks koera rohkem treenida, et koera keha oleks paremas vormis. Nii on lihased tugevamad ja tekib ka vähem lihaspingeid ja nihestusi. Kui koera keha ei ole pideva treeninguga harjunud, on suurema pingutuse korral nihestus kerge tekkima.

Kui avastad, et su koeral on vesisaba, proovi saba õrnalt katsudes ja mudides aru saada, kas koeral on valus. Kui tundub, et koera see ei häiri ja ebamugavustunnet ei paista olevat, anna koerale paar päeva rahu ja see peaks ise korda saama. Kui koer näitab aga välja ebamugavustunnet ja tal on valus, tuleks esimesel võimalusel pöörduda loomaarsti poole.

Seisundid, mida aetakse tihti vesisabaga segi

Samas on võimalik, et sinu koeral pole mitte vesisaba, vaid teda kimbutab hoopis midagi muud. Siin on erinevad seisundid, mida tihti vesisabaga segi aetakse:

  • Saba trauma
  • Sabaluu murd
  • Sabavähk
  • Alaselja haigused
  • Probleem päraku ümber
  • Eesnäärme probleemid

Kui sulle tundub, et sinu koeral võib midagi tõsisemat viga olla, tuleks kindlasti pöörduda kohe loomaarsti poole, kes saab välja selgitada, mis koeral viga on ja talle vajaliku ravi määrata.

Allikas: petmd.com