Loomad on väga head valu varjajad. Samas on mitmeid märke, mis võivad viidata valule – toidust, sh lemmiksnäkkidest, keeldumine, värisemine, lõõtsutamine, omaette hoidmine ja peitmine. Samuti pidev mugava asendi otsimine või näiteks küürutamine.

Kõige sagedamini esinevad loomadel kukkumistraumad, puremistraumad ja torkehaavad. Kõrgelt kukkumise korral on alati oht, et tekkinud on luumurd või nihestus, kahju siseorganitele ning pea- ja seljaajutrauma.

Puremishaavad ja torkehaavad võivad olla ulatuslikumad, kui vaadates tundub. Ka on torkehaavade puhul oht, et mingi osa nahka läbistanud materjalist on endiselt kudede vahel peidus ja võib aja möödudes muutuda mädaseks põletikuks. Põletushaavade kahjustused ei piirdu nahal nähtava haavaga, vaid ulatuvad alati sügavamale kudedesse.

Oma lemmikule esmaabi andes peab teadma, et mitte kõik võtted ei aita kaasa haava paranemisele. Haava ei tohi pesta seebi, šampooni, käte desinfitseerimiseks mõeldud vahendite, vesinikperoksiidi, alkoholi sisaldavate desinfitseerivate ainete ega alkoholiga. Need põhjustavad hoopis kudede ärritust ja takistavad nii haava paranemist. Kui avastate, et loomal on torkehaavas võõrkeha, tuleks selle eemaldamine jätta arsti hooleks, kuna seda ise tehes võime teha kudedele veel rohkem kahju või vabastada veresoone ning tagajärjeks on verejooks. Kindlasti ei tohi loomadele anda inimestele mõeldud valuvaigisteid ega rahusteid, sest need on loomadele mürgised ja potentsiaalselt surmavad. Lahtisele haavale ei tohiks pihustada ka haavaspreid – see kuivatab kudesid ja takistab samuti paranemist.

Haava võib loputada puhta käesooja veega või naatriumkloriidilahusega. Puhastamisel võib haava tupsutamiseks kasutada marlit, vatitupse või puhast riiet. Kui haavas on mustust, võib selle välja loputada kerge survega puhta veega. Põletuse korral tuleks haava jahutada, et vähendada sügavamate kudede kahjustusi. Selleks sobib jahe/käesoe vesi. Jahutamiseks võib kasutada ka külmakotte, kuid neid ei tohi hoida otse nahapinnal, sest nii põhjustame kudedele külmakahjustuse.
Pärast koduse esmaabi andmist peaks ikkagi minema loomaarsti vastuvõtule.

Mis võiks kodus olemas olla

  • füsioloogiline lahus puhastamiseks
  • veniv side
  • marlitampoonid
  • haavageel või -salv (nt Braunovidon, Mesitran, Prontosan)
Jaga
Kommentaarid