Kuna oktoober on aeg, millal nahkhiired teevad talvitumisplaane ning talvekuudeks Eestisse jäävate nahkhiirte jaoks tähendab see talveunne jäämist, on tänavuse võistluse teemaks unejutud. "Nahkhiirte tardunes talvitumine ilmestab hästi nende pisikeste loomade supervõimeid - nende kehatemperatuur langeb mõne kraadini ja südame töö aeglustub umbes 20 löögini minutis, rääkimata pea alaspidi rippumisest," rääkis jutuvõistluse žürii liige, Eesti Loodusmuuseumi zooloogia osakonna juhataja Lennart Lennuk. "Talvituvate nahkhiirte jaoks on väga oluline aga rahu ja vaikus ning sellest tulenevalt valisimegi tänavusele konkursile teema - aitame nahkhiirtel rahus talvituda, luues neist unejutte ning samas õppides nende elu-olu paremini tundma," ütles Lennuk.

Konkursile on oodatud kirjatükid nii lühijutustustena kui erinevates luulevormides, esitatavate tööde puhul hindab žürii nii loomingulist lähenemist, vormi, ülesehitust, sõnakasutuse oskust, kui ka nahkhiirte tõetruud kujutamist. "Meeleolukad seiklused ja huumor on tööde osana väga oodatud, kuid soovime, et autorid peaksid silmas ka tõepärasust," tutvustas konkurssi Lennart Lennuk. "Oma teosesse tuleks sisse põimida teadmisi nahkhiirte elust, põnevat kasutamist võiksid pakkuda näiteks arvukad müüdid, mis nahkhiirtega tihti kaasas käivad. Kas need peavad paika või mitte, " lisas ta.

Kõikidest saabunud töödest valib žürii välja parimad, keda ootavad nii lugemisrõõmu kui magusaid üllatusi pakkuvad auhinnad.

Võistlusel osalemiseks tuleb saata oma maksimaalselt 1000 tähemärgi pikkune lühijutt või luuletus märksõnaga „Unejutt" hiljemalt 6. novembriks 2020 e-posti aadressile muuseum@loodusmuuseum.ee või paberkandjal aadressile Eesti Loodusmuuseum, Lai 29a, Tallinn. Töö juurde tuleb kindlasti märkida ka autori nimi, vanus, kool, klass ja telefoninumber ning tööd juhendanud õpetaja nimi ja kontaktandmed. Võitjad selguvad novembri keskpaigaks ning nendega võetakse ühendust.

Tänavuse aasta looma elust-olust ja tegemistest saab rohkem teada Eestimaa Looduse Fondi veebilehelt ja Eesti Loodusmuuseumi näitustelt "Hirmus armas nahkhiir" ja "Supervõimekas nahkhiir". Nahkhiirte näituste ja jutuvõistluse korraldamist toetab ka Euroopa Liidu LIFE'i programm läbi projekti „Tiigilendlase (Myotis dasycneme) elupaikade parandamine Eestis".