„Aerusurf ehk stand up paddle surfing (SUP) on pärit Hawaiilt. Tegemist on veespordialaga, mis on viimastel aastatel Eestis kiiresti populaarsust kogunud,” kiidab Monika Paletzky SupSurfing `ust.

Kellele aerusurf sobib?

Aerusurfi eriline võlu on asjaolu, et seda võivad harrastada kõik – laua ja aeruga on vette oodatud kõik inimesed, olenemata vanusest. Esmakordselt aerulauaga sõites on soovitatav valida tuulevaikne ilm ja sile vesi. Algajal on parim alustada õppimist laual põlvili olles – kui nii saavutad kindluse ja tasakaalu, proovi laual püsti tõusta.

Tehnika poolelt on esmatähtis, et jalad asetseksid laua keskel paralleelselt, õlgade laiuselt. Samuti võiksid põlved olla kergelt kõverdatud ja selg sirge. Hoia käsi sirgelt ja liiguta sõitmise ajal ülakeha. Edasiliikumiseks peab tegema 3–4 tõmmet ühel laua poolel ja siis teisel. Lisaks aitavad lühikesed tõmbed liikuma saada ja hoogu saavutada. Kui oled juba selgeks saanud rahulikul veel sõitmise, saab edasi liikuda.

Algajatel soovitame osaleda aerusurfikoolitustel. „Esimesel sissejuhataval kursusel õpetame selgeks põhitõed. Tutvustame näiteks varustust, kuidas minna õigesti vette ja saavutada tasakaalu, missugune on korrektne kehahoiak, jalgade asetus ja ka ohutusnõuded,” jagab Monika soovitusi.

Miks just aerusurf?

„Aerusurf pakub suurepärast võimalust anda oma kehale üldine koormus. Enim töötavad ülakeha ja jalad ning paranevad nii vastupidavus kui tasakaal,” jagab Monika SUP-i boonuseid.
Monika: „Naistele võin lubada, et ühe korraliku SUP hooaja möödudes olete ootamatult “päästerõngast“ vaba! Keskkohale rakenduv mõõdukas koormus põletab rasva ja treenib lihased kauniks!“

SUP-i saab harrastada nii jõgedel ja järvedel kui ka kiirevoolulistel kärestikel, samuti osaleda võistlustel ja teha aerusurfi laual isegi joogat – variante on palju. Õige ilma korral saab meres ka lainetel surfata,” jagab Monika. Täispuhutava aerulaua puhul jääb ära 3–4 meetrit pika laua hoiustamine ja transport, see mahub suurepäraselt kokkupanduna auto pagasiruumi.
Riietest piisabki suvisel ajal tavalistest ujumisriietest või siis pikema varrukaga spordiriietest. Külmemate ilmadega on lisaks vaja kalipsot ja surfisusse (sobivad ka“soojamaareisi ujumispapud“). Veelgi külmemate ilmadega on vajalikud ka kindad ja müts - aerusurfi saab harrastada kuni jää tulekuni! Lisaks on olulised ka päästevest ja pikemate veematkade ajal ka veekindlas kotis olev mobiiltelefon.

Milline näeb välja SUP-laua treening koos koeraga ja millest selline idee sündis?

"Lemmikloomaga aerulaual surfamise idee tuli sellest, et SUP kogub aina enam populaarsust. Suvi on käes ja ilusad ilmad kutsuvad õue. Paljudel meist on ka lemmikloomad, keda ilusa ilmaga SUP-i harrastama minnes kuidagi koju ei taha jätta, mistõttu mõtlesime, et haaraks ka lemmikud kampa!" Inimesed soovivad aina enam oma lemmikutega uusi asju proovida ning lemmikloomad on saanud kaaslasteks, kes saadavad omanikke pea igal pool. Inimesed soovivad neile elus samu võimalusi mida meiegi kogeme," jagab Monika oma mõtteid.

Sandy SUP-laual

"Esimesene treening kulub uudse olukorraga kohanemise peale. Instrueerime esmalt koera peremeest, tutvustame ohutusnõudeid ja jagame olukorrast lähtuvalt soovitusi lemmikloomaga edukaks koostööks. See, kas laual saadakse esimeses tunnis ka püsti või proovitakse hoopis vett, sõltub ikkagi "meeskonnast"! Positiivselt adrenaliinirohke on tegevus aga kõigile!" Treeninguid viib läbi koeraspordiklubi Koerus treener.

Milline koer aerusurfi treeningusse sobib?

Lemmikloom, kellega aerusurfi proovima tulla, võiks olla omanikule orienteeritud, kontaktne ja koostööaldis. Kuna tegevus toimub vees, siis kindlasti on oluline, et koerale meeldiks vesi ja ta tunneks end seal kindlalt. Treeningus osalev koer peaks olema koolitatud ning suutma teiste koerte juuresolekul oma omanikule keskenduda. "Koer, kes ei karda uusi ja väljakutsuvaid olukordi sobib aerusurfi treeningusse suurepäraselt! Kasuks tuleb ka hea tasakaalu hoidmise oskus," märgib Monika.

Sandy SUP-laual.

Tallinna Merepäevade raames toimuvad lemmiklooma tunnid aerulaual esmakordselt, kuid kuna huvi osutus ootamatult suureks on SupSurfing juba plaani võtnud ka regulaarsed surfitreeningud koos neljajalgsetega. Merepäevade raames korraldatud lemmikloomaga aerulaua proovimise tunnid hõivati lausa esimese 24 tunni jooksul, aga uudistama ja kontakte vahetama ootab SupSurfing kõiki huvilisi nii eeloleval laupäeval kui ka pühapäeval ajavahemikus 12.00-19.00 Haven merendus- ja vabaajakeskuses Kakumäel.

Tallinna Merepäevade raames on SupSurfing Haven Kakumäel just sellepärast, et seal on lähiajal valmimas lemmikloomadele mõeldud rannaala, mistõttu on see suurepärane koht, kus treeninguid läbi viia. Ka koht ise on fantastiline. Kohapeal on olemas nii toitlustus, soe saun kui ka mugavad riietusruumid, kus peale külmas merevees sulistamist end soojendada. Sadama läheduses toimuvad lisaks lemmiklooma aerusurfile treeneri juhendamisel ka jooga, bodyART ning teised stiilitunnid. Kõik tunnid toimuvad vees.