Avaüritusel rääkisid lemmiklooma sõpruse kuu olulisematest teemadest Eesti Abi- ja Teraapiakoerte Ühingu juhatuse liige Maarja Tali, omanimelise loomakliiniku omanik Tiina Toomet ja loomasõber Helen Sürje.

Tuntud loomaarsti ja omanimelise loomakliiniku omaniku Tiina Toometi sõnul saab vastutustundlik loomapidamine alguse noore looma sotsialiseerimisest. „Lemmiklooma pidamine ei ole tänapäeva Eestis enam sama, kui oli koera või kassi majja võtmine paar aastakümmet tagasi. Kooselu inimesega seab lemmikloomade ette selliseid ülesandeid, mida nad minevikus lahendama ei pidanud. Vastutustundliku loomaomaniku kohus on neid nende ülesannete lahendamise juures aidata, seda sotsialiseerimine teebki,“ ütles Toomet.

Toometi sõnul on vastutustundlik lemmikloomapidamine erinevates riikides paljuski erinev. „Kui Eestis eeldatakse, et vastutustundliku koeraomaniku koer on rihma otsas, siis Saksamaal võib vastutustundliku koeraomaniku koer kõndida vabalt ja see ei häiri kedagi. Mida rohkem on meil vastutustundlikke loomapidajaid, kes oma kutsikaid sotsialiseerivad, seda suurem lootus on meil saavutada olukord, kus koerad on aksepteeritav osa ühiskonnast ja ei tekita kelleski hirmu ega vastumeelsust,“ rääkis Toomet.

Eestis tegutseb 2008. aastast Eesti Abi- ja Teraapiakoerte Ühing, mis edendab koerte abil läbiviidavaid teraapiategevusi. Avaüritusel kõnelenud EATÜ juhatuse liikme Maarja Tali sõnul on Eestis aastatega huvi ja vajadus loomateraapiate vastu hüppeliselt suurenenud. Samuti panustab ühing loomadega seotud teadlikkuse tõstmisesse. "Usun, et kõige suurem panus on hea eeskuju. Meie tiimi liikmed on hoolivad ja teadlikud koeraomanikud. Mida rohkem on meie seas liikumas tasakaalukaid, sotsiaalseid koeri, seda vähem on eelarvamusi ning hirme. Lemmiklooma sõpruse kuu on suurepärane võimalus selgitada koerte abil sekkumiste olemust ning tutvustada meie tõekspidamisi ja reegleid, mille kohaselt lasub meil kohustus koeri inimese heaolu parandamise eesmärgil kaasates vastutada, et ka nende heaolu oleks tagatud. Meil avaneb võimalus rääkida ohtudest ning juhtida tähelepanu olulisele."

Küsimusele, kuidas teraapiakoerad saavad olla abiks loomapidamisteadlikkuse tõstmisel, vastas Tali, et üheks väga heaks võimaluseks on teraapiakoerte kaasamine lasteaedade ning koolide projektidesse, mille eesmärgiks on tutvustada ning selgitada koera olemust, vajadusi ning pakkuda positiivseid kogemusi koertega. "Lapsed on väga arukad ning uudishimulikud ja nende tõekspidamised alles kujunevad. Just noores eas on võimalik neis kasvatada loomade suhtes empaatiavõimet ja suurendada teadmisi."

Tali rõhutas, et EATÜ järgib vastutustundlikku loomapidamise põhimõtteid ka tegevusi läbi viies. „Iga teraapiasessioon või külastus on teraapiakoera jaoks stressirohke. Ühinguna peame seisma selle eest, et teraapiatesse kaasatud koerte heaolu oleks garanteeritud ning koerajuhid oskaksid ning suudaksid neid tegevuse vältel toetada ja juhtida. Peame hoolitsema, et inimese heaks töötav neljajalgne sõber saaks ka piisavalt taastuda ning olla lihtsalt koer,“ sõnas Tali.

Loomasõbralikus kohvikus Komeet toimunud üritusel kuulutas lemmiklooma sõpruse kuu avatuks sertifitseeritud teraapiakoer Marta haugatus. Küsimusele, kuidas sai Martast teraapiakoer vastas Marta omanik Liis Teesaar, et see kõik juhtus kuidagi väga loomulikult. "Kuna Marta on väga sotsiaalne ja suhtleb meelsasti ka võõrastega, tahtsin, et tal oleks võimalik ka teistele rõõmu pakkuda ning läksingi temaga testimisele, kust sain tagasisidet, et minu koer sobib teraapiakoeraks. 2-aastane Marta sai litsentsi detsembris ja ehkki me alles kompame ja vaatame, mis töö Martale kõige enam sobib, oleme teinud külastusi näiteks koolidesse, et tutvustada lastele teraapiakoera. See võimaldab paljudel linnalastel, kel pole kontakti loomadega olnud, koeraga suhelda."

Lemmiklooma sõpruse kuu kestab 31. maini. Selle eestvedaja on toiduettevõte MARS, kes annetab 3% Pedigree ja Whiskasi toodete maikuu müügikäibest lastele loomateraapia sessioonide ja külaskäikude läbiviimiseks. Teraapiasessioonid viivad läbi oma ala parimad eksperdid ja Eesti Abi- ja Teraapiakoerte Ühingu sertifitseeritud teraapiakoeratiimid.