Aasta alguses teatas Austraalia osariik Uus-Lõuna-Wales, et ka inimesele ohtlikku haigusesse suri üks loom. Nüüd on aga paari kuu jooksul surnud juba seitse koera, vahendab The Guardiani Austraalia väljaanne.

Kohaliku veterinaareksperdi, Sydney ülikooli professori Jacqueline Norrise sõnul polnud seda ohtlikku haigust varem piirkonnas tuvastatud. Nüüd on aga kõigest paari kuuga haigusjuhtude arv tõusnud sisuliselt mitusada protsenti.

Ekspertide arvates on haigus levinud peamiselt rottide uriini kaudu, mille populatsiooni suurenemist on alates aasta algusest täheldatud. Seega soovitatakse oma lemmikloomi hoida eemale kohtadest, kus rotid võiksid elutseda.

Leptospiroos on lemmikloomade jaoks ääretult eluohtlik haigus, millesse võib koer nakatuda ka vaid poriloigust pisut vett lakkudes. Samuti võivad sellesse nakatuda ka inimesed, aga seda juhtub pigem harva. Kuna ilmade jahenedes otsivad närilised talvitumiskohti ja liiguvad rohkem majadesse või nende lähedusse, saastavad nad keskkonda, käivad ka koerte kaussidest söömas-joomas ning ka sel viisil võib nakkus koerani jõuda.

Leptospiroosi vastu saab lemmikuid vaktsineerida ja seda soovitatakse kõigil ka teha.

Lisaks koertele on 10. juuni seisuga üle Austraalia nakatunud ka 51 inimest. Inimeste puhul on haiguse sümptomiteks palavik, peavalu, oksendamine ja punased silmavalged. Kõige äärmuslikematel juhtumitel võib nakatunud inimesel üles öelda neerud, kahjustuda maks ning tekkida kollatõbi, hemorroidid ja meningiit.

Kõige tõenäolisemalt nakatuvad inimesed haigusesse justnimelt oma lemmikute kaudu või siis puutudes enesele teadmata kokku rottide uriiniga.