Märgates Facebooki grupis diskussiooni selle üle, milliseid tagajärgi toob endaga kaasa metslooma ja mootorsõiduki vahel toimunud kokkupõrge, jagas Eesti Metsloomahing sotsiaalmeedias muret, justkui kardavad inimesed loomaga juhtunud õnnetusest ametiasutusi teavitada. Rahva seas on levinud arusaam, et maanteel toimunud looma ja auto kokkupõrke korral teeb politsei autojuhile rahatrahvi. Sellest tulenevalt on parem õnnetusjuhtumist mitte teavitada.

Milliseid tagajärgi toob õnnetusjuhtum endaga kaasa tegelikult ja kuidas on õige käituda, kui õnnetus toimunud on, küsisime PPA käest.

Küsimusele vastab liiklusjärelevalvekeskuse avariigrupi välijuht Tanel Pajumaa:

Kui varaline kahju tekkis loomale otsasõidu või selle vältimise tagajärjel, siis tuleb liiklusõnnetusest viivitamatult teavitada hädaabinumbrile 112 ning tegutseda vastavalt sealt saadud korraldustele. Reeglina sellistes olukordades autojuht karistada ei saa.

Niisamuti, kui liigeldes märkad vigastatud või surnud looma teel või teeservas, tasub sellest anda hädaabinumbrile 112 või siis Keskkonnainspektsioonile lühinumbrile 1313. Surnud või viga saanud metsloom teel on suureks ohuks kaasliiklejatele.

Eesti Metsloomaühing jagab muret, et politseile mitteteatamine on selliste õnnetuste puhul äärmiselt vastutustundetu käitumine. Veelgi kahetsusväärsem ja ohtlikum on olukord, kui viga saanud loom jäetakse teepervele piinlema talle abi otsimata. "Vigastatud looma käitumine võib olla ettearvamatu ja seega veelgi suuremaks ohuks teistele liiklejatele," toonitab ka metsloomaühing ja lisab, et õnnetusjuhtumi korral keegi karistada ei saa, küll aga saab nii kannatada saanud metslooma heaks kui ka kaasliiklejate ohutuse tagamiseks teha nii mõndagi. Õnnetusest tuleb teada anda ja Eesti Metsloomaühing aitab sellisel juhul samuti. Nende kontaktnumber on 5632 2200.