Nimelt sai Pesaleidja hiljuti ühest väikesest maakohast äreva teate, et naabrid näevad ühes kortermajas kasse aknal nutmas, aga pererahvast ei paista justkui kuskil olevat. Korteriomanikuga ühendust võttes selgus kurb tõsiasi, et kassid olid juba kolm nädalat seal omapead, ilma igasuguse söögi-joogita. Tuli välja, et pererahvas oli lõplikult välja kolinud ja tagasimineku plaane neil polnud, seejuures ei peetud vajalikuks kasse uude ellu kaasa võtta. „Omanik arvas, et keegi käib seal söötmas, aga see keegi ei teadnud asjast midagi, et temale kiisude eest hoolitsemise kohustus on pandud,” kirjutab Pesaleidja.

„Juulis olid palavad ilmad, kiisudel olid jalgade all juba verised lamatised aknalaua peal istumisest ja ootamisest. Nad olid hirmsasti janus ja ka näljas,” kirjeldab Pesaleidja õnnetut vaatepilti, mis tähelepanelikke naabreid ees ootas. Esialgu läks söömine võrdlemisi vaevaliselt, sest kõht ei olnud enam toitainetega harjunud, tõdeb hoiukodu, kuid õnneks said nad tänu murelikele naabritele sealt päästetud ja on praeguseks jõudnud Pesaleidja hoiukoju.

Benno

„Kiisud on küll veel räsitud, kuid ometi pole nad usku inimestesse kaotanud ja on väga paimaiad,” julgustab Pesaleidja, et kiisupoisid on kõigest läbielatust hoolimata tõelised kassihärrad. Näiteks tahab üks kassidest, Bernhard, pidevalt inimest kallistada ja musitada. Hoiukodu pajatab, kuidas sageli nähakse teda puid kallistamas, samamoodi kallistab ta inimese jalga, kui too hakkab ära minema. Täpselt nii väga ootabki Bernhard päris oma kodu ja ei, ärge saage valesti aru, Benno niisamuti.

„Kiisud on praegu teistest loomadest eraldatud vanasse sauna. Hoiuperenaine käib neid vaatamas ja toitmas hommikul ja õhtul, kuid kiisudel on igav, nad tahaksid nii teistega suhelda,” kirjeldab Pesaleidja, kuidas kassipoisid tõesti ootavad oma päriskodu või kasvõi hoiukodu, kus oleks vähem kasse kui praeguses hoiukodus. Kui praegu on neil lihtsalt igav, siis peagi on probleem juba tõsisem. „Kui ilmad lähevad külmemaks, siis vana saun ei ole köetav ja neil hakkab külm,” tõdeb hoiukodu, miks on väga oluline, et need kaks vahvast poissi jõuaksid enne kõleda sügise saabumist päris oma koju.

Pesaleidja palub kõigil huvilistel anda endast märku loomasoovija küsimustiku kaudu, mille leiad siit.