Näitamaks, et Eesti ei ole üksnes kuulus oma IT- ja digilahenduste poolest, vaid meil on ka kõrgetasemelised ja hästiaretatud koerad, soovis Eesti Kennelliit (EKL) tuua Eestisse FCI rahvusvahelise suurürituse. Kaaluti erinevaid variante ja arvesse võetud võimaluste põhjal jõuti järeldusele, et sobivaim suurüritus on FCI agility maailmameistrivõistlused. Mõtteid selles suunas hakati mõlgutama juba 2015. aasta alguses. Järgmisel aastal saavad need teoks.

Sobiva koha leidmine ei olnud kerge

Sellises mastaabis suurürituse korraldamine ei ole lihtne, mängiti läbi erinevaid stsenaariume ning kaaluti mitmeid võimalike lahendusi. Üks murekoht oli sobiva võistlusareeni valimine. Algselt plaanis EKL korraldada maailmameistrivõistlused Saku Suurhallis nädal pärast Tallinn Horse Show toimumist, mis oleks tähendanud seda, et võistluseks vajalik pinnas oleks olnud juba areenil maas. See oleks andnud võimaluse jagada kulusid ning säästa ka aega, mis muidu kuluks kunstmuru paigaldamisele. Kahjuks ei mänginud see aga välja, Saku Suurhallis ei ole piisavalt ruume, et mahutada ära kõik võistlustel osalevad meeskonnad.

Võistlustiime on oodata umbes 40 riigist ja võistlejaid kokku umbkaudu 400 ning nemad ei oleks koos majja ära mahtunud. Lahenduseks oleks olnud Horse Show telkide kasutamine, kuid võttes arvesse meie muutlikku sügisilma ja asjaolu, et enamus meeskondi on pärit oluliselt soojema kliimaga maadest, tundus selline lahendus EKL-i jaoks vastuvõetamatu.

Teise võimalusena kaaluti Tondiraba jäähalli. Kuna jäähallides on korraldatud mitmeid agility maailmameistrivõistluseid, tundus idee teostatav. Tondiraba jäähalli platsi suurus (30x60m) sobib väga hästi ka agility-võistluste korraldamiseks. Jäähallis on piisavalt ruumi võistlusplatsile, soojendus- ja stardialale ning lisaks on Tondiraba jäähalli 0-korrusel arvukalt ruume, kuhu meeskonnad majutada. Seega toimuvad 2020. aasta agility maailmameistrivõistlused Tondiraba jäähalli kunstmuruga kaetud platsil.

Ka toimumisaja osas tuli teha ümberkorraldusi. Traditsiooniliselt toimuvad FCI agility maalimameistrivõistlused oktoobri alguses. Võistlus toimub küll siseruumides, kuid võistlejate jaoks on oluline, et nad ei peaks koeri heitlikes sügisilmades jalutama. Vaadates nii FCI kalendrisse kantud sündmusi, Tondiraba jäähalli broneeringuid kui teisi Tallinnasse planeeritud suurüritusi, otsustati taotleda toimumisajas erandi tegemist ning saadi FCI-lt nõusolek, et agility MM toimub Tallinnas 2020. aasta 10.-13. septembril.

Ka Sina saad suurvõistlusel abiks olla!

FCI agility maailmameistrivõistlused on suur üritus, mille korraldamine nõuab rohkelt abikäsi ja vabatahtlikke. Ametikohti on palju. Kui soovid anda omapoolse panuse koerspordi suurürituse korraldamisse, siis abi oodatud paljudele teistele ametikohtadele. 2019. aasta esimeses pooles hakkame otsima abilisi agility MM-i kodulehe ja Facebooki lehe kaudu. Ka sinul on võimalus anda suur panus suurürituse korraldamisse.

Lisainformatsiooni vabatahtlikuks kandideerimise kohta leiad SIIT.

2020. aasta MM toimub 10.-13. septembril. See sisaldab ühte treeningpäeva ning nelja pikka võistluspäeva, Oodata on 12 erinevat rada, kus astuvad võistlustulle maailma tipptasemel koerasportlased. Üritusel osaleb umbkaudu 400 sportlast 40 erinevast riigist.