Eesti loomaomanikud tulid sel aastal välja ilutulestikuvastase kampaaniaga "Pauku ei tee", mis kutsub eestlasi üles detsembrikuus liigse paugutamisega oluliselt piiri pidama, sest see kuu on nii kodu- kui ka metsloomadele kõige stressirohkem kuu aastas.

Ilutulestik, paugud, lärm ja liigne elevus mõjuvad väga stressirohkelt nii meie armsatele lemmikloomadele kui ka metsas tegutsevatele loomadele. Nõrgema närvikavaga koduloomad poevad igal aastal paukude eest peitu. Neil on surmahirm, sest järsku on inimesed emotsionaalsed, ettearvamatud, lärmakad ja taevast kostab ebatavalisi ning hirmutavaid helisid. Viies need ülevoolavad emotsioonid ja helid omavahel kokku, seostavad loomad seda perioodi hirmu ja ärevusega.

Kindlasti ei tohiks unustada ka metsloomi, kes iga paugu eest metsas elu eest jooksevad, arvates, et kaalul on nende elu. Seda kõike teeme vaid meie meelelahutuseesmärgil. Kampaania kutsub rahvast üles paugutama vaid ühel õhtul aastas. Õhtul, mil tõepoolest käesolev aasta jääb minevikku ning algab uus. Tähistada ei ole vaja terve detsembri ja jaanuari vältel.

Aastavahetusel läheb igal aastal kaduma väga palju lemmikloomi, kes kõik hirmuäratavate paukude eest kaitset otsivad ja paanikas kodust minema jooksevad. Hoolitseme oma neljajalgsete eest. Nõrgema närvikavaga loomadele tasub veterinaarkliinikust otsida rahustit. Võimaluse korral võtta õues elavad loomad tuppa või mõelda hoopis aastavahetuse veetmisele maal rahulikumas keskkonnas, kus linnamelu lemmikloomadeni ei kostu.

Kui plaanis on rahvarohke ja meeleolukas üritus koos sõpradega, siis tasub mõelda sellele, kus lemmikloom aastavahetuse rahulikult mööda saaks saata. Kindlasti on tal maal vanaema juures rahulikum ja turvalisem kui linnamelu keskel. Pidustused on olulised vaid inimestele ning loomadele on see kahjuks kõige pingelisem periood aastas, mis ei seostu rõõmu vaid hirmuga.

"Pauku ei tee" Facebooki lehel saab igaüks kampaania toetamisele kaasa aidata, laadides alla vastava pildi ning levitades infot ka oma sõprade ja tuttavatega.