Birgitte Kallestad puhkas oma sõpradega Filipiinidel, kui nad puutusid kokku hulkuva kutsikaga. Tänavalt leitud kutsikas oli tõenäoliselt marutõbine, nakatades ka naist, kui too kutsika endaga kuurortisse kaasa võttis ja kutsikas teda hammustas.

Brigitte haigestus varsti pärast Norrasse naasmist ja suri esmaspäeval haiglas, kus ta ka töötas. See oli Norras 200 aasta jooksul esimene marutaudiga seotud surm.

Brigitte perekonna sõnul oli naine küll hoolikalt puhastanud kõik mängu käigus tekkinud pisemad kriimustused ja haavad, kuid edasist arstiabi ta ei otsinud. Olles tagasi Norras, külastas ta EMO-t küll mitmel korral, kuid arstid ei suutnud tema haigust õigeaegselt diagnoosida.

"Meie kallis Birgitte armastas loomi," sõnas tema perekond, "meie hirm on see, et see juhtub ka kellegi teisega, kellel on sama soe süda."

Õigeaegselt avastades on marutaud ravitav, kuid tähelepanuta jätmise korral võib see olla surmav. See haigus tapab igal aastal tuhandeid inimesi, peamiselt Aasias ja Aafrikas, kus see on levinud.

Marutaudivastane vaktsiin ei ole Norras kohustuslik, kuid Norra Rahvatervise Instituut soovitab end vaktsineerida, kui ees seisab reis sihtkohta, kus marutaud on levinud, sealhulgas ka Filipiinidesse.

"Me tunneme perekonnale väga kaasa," ütles instituudi vanemarst, doktor Siri Laura Feruglio, BBC-le. Tema sõnul on marutaud väga tõsine terviseprobleem. Ta rõhutab: "Isegi siis, kui te olete enne reisimist vaktsineeritud, kuid puutute kokku potentsiaalselt nakatunud loomaga, peate pöörduma kohalike meedikute poole, et teha teistkordne vaktsiin."

Allikas: bbc.com