9-korruselise kortermaja välisseina sees olevad avaused müüriti eile kinni. Oli kahtlus, et avaustesse võisid sisse jääda linnupojad. Keskkonnainspektsioon käis asja kohapeal uurimas. Samal ajal käis pääsukesi pildistamas ka Delfi fotograaf, kelle sõnul kontrollis keskkonnainspektsioon avaused hoolikalt üle, kuid ühtegi märki sellest, et seal oleksid olnud linnupesad esialgu õnneks ei leitud. Kinni müüritud avaused olid sellised, kuhu pääsukesed oma pesasid ei tee. Küll aga väitis kohalik elanik, et seal siiski olid pesad.

Pääsukeste pesad olid ka naabermaja küljes ja sisse-välja lendavad usinad pääsupoegade vanemad püüdis fotograaf ka pildile. Naabermaja küljes olevatele pesadele pääsesid usinad vanemad kenasti ligi ja lendasid välisseina küljes olevatest avaustest sisse-välja. Aadressil Kärberi 8 asuva kortermaja asjaolusid veel selgitatakse.

Keskkonnainspektsiooni avalike suhete nõunik selgitab juhtunut:

Keskkonnainspektsioonile tulid teated Lasnamäel Kärberi 8 kinnimüüritud pääsukeste kohta ja inspektorid käisid kohapeal olukorda kontrollimas. Koos ühistu esinaisega käidi ka katusel. Majakatusele on paigaldatud paar päeva tagasi (26. juunil) ventilatsioonikuplid (ei oska täpsemat sõna leida) ja ventilatsiooniśahti külgedele paigaldatud kate/plaat. Kuplite paigaldamisega katusele pesade kinni müürimist ei saanud kaasneda.

Enne katusetöid oli tehtud fassaaditöid. Avade sulgemisel oli töömees eelnevalt veendunud (käega katsudes ja taskulambiga vaadates), et õhuavades maja külgedel pesi poleks. Tema kinnitusel seal pesi ei olnud.

Pärast meie kommentaari ilmumist Õhtulehes võttis meiega ühendust majaelanik, kellelt pärines ka sotsiaalmeedias avaldatud algne info ja tema on kindel, et pesad müüriti kinni. Seega tuleb asjaolusid edasi selgitada.

Keskkonnarikkumistest ja kahtlustest on alati mõistlik teada anda ja siis otse valvetelefonile 1313, e-post 1313@112.ee. Siinkohal täpsustan, et keskkonnainfo valvetelefoni 1313 haldab Häirekeskus nii nagu ka hädaabitelefoni 112 ning veel mitut abi- ja infotelefoni. Sellepärast ei saa eeldada, et operaator oskaks ka kõigile sisulistele küsimustele vastata ja see ei ole ka tema roll. 1313 operaator annab teate kokkulepitud korra kohasele edasi ja teadet kontrollitakse esimesel võimalusel.

Keskkonnainfo lühinumbrile tuleb väga palju erinevaid teateid, sest see on ainuke keskkonnavaldkonna telefon, mis tegutseb iga päev ja ööpäevaringselt. Teated, mis ei puuduta keskkonnarikkumisi ega Keskkonnainspektsiooni, edastatakse vastavatele ametkondadele või organisatsioonidele.

Edastatav info peaks info olema võimalikult täpne, st aadress ja konkreetne kirjeldus, kus mis toimub. Hea on, kui see olukord oleks ka kuidagi fikseeritud – pildistatud või filmitud. See hõlbustaks kontrollimist ja ka hilisemat menetlemist, kui rikkumine on tõepoolest toimunud ja on vaja juhtumit menetleda. Lihtsalt infost, et kusagil hakatakse tellinguid püsti panema ja võimalik, et seal müüritakse linnupesad kinni, ei ole palju kasu. Samuti peaksid olema teatajad/tunnistajad valmis selgitusi ja ütlusi andma.

Kui kellegi majas hakatakse taolisi töid tegema, on muidugi mõistlik ka kohapeal ühistule ja ehitajatele meelde tuletada, et nad veenduksid, et pesi ei ole või kui need on, siis hoiatada, et tööd tuleks edasi lükata.