Poola loomakaitseorganisatsioon Otwarte Klatki ning keskkonnaorganisatsioon Ekostraż said teate loomade julmadest elutingimustest Goliszówi farmis ning korraldasid nädala alguses esimese suure päästeoperatsiooni.

“Olukorra tõsidus oli selge esmapilgust. Puurides olid nälginud rebased ja koerad, kel puudus ligipääs veele, rääkimata võimalusest vihma või päikese eest varjuda. Leidsime ka kaks kõdunevat loomalaipa”, sõnas Otwarte Klatki uurimismeeskonna liige Andrzej Sikorski, lisades, et tänaseks on suudetud päästa üheksa koera ja 12 rebast.

Päästetud loomad on hetkel veterinaaride hoole all. Rebaste käppadelt on tuvastatud sügelisi ja mädanikke ning nende hambad on kohutavas seisukorras. Loomaarstid on valmis ka vajadusel surnud jäsemeid amputeerima.

Farmi on alles jäänud veel ligi 60 looma, keda plaanitakse koostöös kohalike ametnike, veterinaarameti ja politseiga samuti päästa. Põhjuseks tuuakse loomade kehva füüsilise ja vaimse tervise.

“Terve elu väikeses puuris elamine on loomade jaoks kohutav piin, mille puhul nad kas teevad lõputult ühte ja sama liigutust või muutuvad täiesti apaatseks. Kahjuks pole see ainult konkreetse farmi probleem,” sõnas Nähtamatute Loomade karusloomade heaolu kampaaniajuht Merit Valge, kes kutsub inimesi allkirjastama petitsiooni karuloomafarmide keelustamiseks Eestis.

Mis puudutab koerte leidmist puuridest, pole loomakaitsjad farmi omanikult veel vastust saanud, kas tegu oli valvekoerte või samuti karusnahaks kasvatavate loomadega. Sündmusest lähtudes nõuavad Poola loomakaitsjad karusloomatööstuse täielikku keelustamist.