Helsingin Sanomat kajastab, et afaliine ehk laikssilm-delfiine nähti väidetavalt kolmapäeval. Soome vaalauurija Olli Loisa on veendunud, et tegu oli tõesti delfiinidega. Varasemalt on tema sõnutsi Soome rannikul delfiine nähtud vaid kahel korral - 1905. aastal Ekenäse kandis ja 1953. asatal Porvoos.

Loisaga võttis sel nädalal ühendust üks inimene, kes kolmapäeval väidetavaid delfiine pildistas. Ta intervjueeris pealtnägijat ning tutvus piltidega. Loisa on veendunud, et tegu on just delfiinidega - kokku olla neid sealkandis kolm.

Laikssilm-delfiinid on 2-4 meetri pikkused ja just seda liiki isendeid näeb ka delfinaariumites. Mõned neist olid veel hiljuti ka Särkänniemi lõbustuspargi delfinaariumis.

Loisa märkis, et antud liik on üldiselt meredes ja ookeanides tavapärane, ent mitte külmemates piirkondades. "Tegu on väga erakordse juhtumiga ja praegu laiemaid järeldusi teha ei saa," ei soovinud ta spekuleerida, kas nende saabumine võib olla seotud kliimasoojenemisega. Ta arvas, et trio saab hakkama ja süüa peaks neil jätkuma.

Fotosid näeb SIIT.