Ootusärevus või soov millegi järele. Oled märganud, et su koer jõllitab sind, kui sul on parasjagu näiteks söömine pooleli? Ta justkui loeb iga su suutäit ja loodab, et äkki kukub mõni toidupalake ka temale. See on sageli õpitud käitumine. Kui annad oma koerale midagi süüa siis, kui ise sööd, õpib koer selle ära ja loodab, et ehk saab sinult teinekordki midagi. Kui omanik suudab veel südame kõvaks teha, siis on külalised või lahke südamega vanaemad tihtilugu need, kes tahavad koerale näpu vahelt head ja paremat poetada.

Kui pole söögiaeg ja koer jõllitab sind, siis ta kas soovib mängida või on tema lemmikmänguasi kuskile kinni jäänud ning ta jääb sinu peale lootma, et aitad ta hädast välja.

Jõllitamine võib tähendada ka seda, et su neljajalgsel sõbral on vaja pissile minna. Ta püüab sellest sulle omal moel märku anda.

Ta ootab juhtnööre. Kui su koer on hästi treenitud ja vaatab sulle andunud pilgul otsa, siis ootab ta just kui näpunäiteid selle osas, mida järgmiseks teha. Kui oled treeningplatsil või kohas, kus tavaliselt trenni teete, siis vaatab koer sulle otsa selleks, et juhtnööre oodata. Koer on entusiastlik ja teeb seda suurest soovist oma peremeest rõõmustada.

Ta näitab kiindumust. Koera tingimusteta armastus on sageli vastupandamatu. Kui koera ja tema peremehe vahel on tugev emotsionaalne side, siis võib koer oma peremeest silmitseda pelgalt kiindumuse väljendamiseks. Seda võib ta teha kodus rahunenud olekus.

Ta vajab kaitset. Vahel jõllitavad koerad oma omanikku samal ajal, kui nad teevad häda. Võib ju tekkida küsimus, miks ometi jõllitab mu koer mind samal ajal, kui tal kehakergendamine pooleli on. Põhjus on aga selles, et koer on sel hetkel kaitsetu ja ootab, et tema peremees annaks talle kas või pilguga märku, et kõik on korras.

Koer võib kaitset ja juhtnööre vajada ka keerulistes olukordades, kus ta ise hakkama ei saa, näiteks tänaval, kui vastu tuleb mõni koer või tervisesportlane. Kui koer sind õues mingis situatsioonis jälgib, siis ootab ta sinult abi. Mõni koer võib sellises situatsioonis ka vinguda või haliseda, sest koera ärevustase tõuseb.

Ilmselt oled sa oma koerale õpetanud, et inimesega silmkontakti hoidmine on oluline ja selle eest saab ta preemiat. Seetõttu on koer õppinud sulle otsa vaatama ja kui olukord läheb tema jaoks keeruliseks, siis teeb ta seda samuti, sest otsib sinult kaitset ja juhtnööre. Premeeri koera, kes sellisel hetkel sulle otsa vaatab. Hinda ka olukorda, kuivõrd ärev see tema jaoks on ning kas ja kui kaua ta seal hakkama saab. Ära väga pikalt sellises situatsioonis viibi, sest koer väsib ja võib muutuda väga rahutuks.

Koer loeb su näoilmeid. Kuna koerad on suured kehakeele-spetsialistid, siis võivad nad vahel jääda sind jõllitama, sest soovivad mõista, mida sa oma kehakeelega mõtled ja mida võiksid järgmiseks teha.

Koer väljendab oma ärritunud olekut. See on hetk, kui jõllitamine tähendab, et hoia end parem tagasi. Kui koer vaatab sulle oma toidukausi või lemmikmänguasja juures otsa ja uriseb, siis tasub minema minna. Samas kui koer käitub pidevalt agressiivselt ja see segab teie igapäevast elu, tasub käitumisprobleemidega tegelemiseks spetsialisti poole pöörduda.

Allikas: petmd.com