Omaniku surma järel sattus Shih Tzu tõugu koer Emma Chesterfieldis asuvasse loomade varjupaika tänavu 8. märtsil. Natukese aja pärast hakkas looma endale nõudma surnud omaniku poolt määratud nn loomahukkaja, kes väidetavalt soovis täita omaniku testamendis sisalduvat soovi. Koera omanik oli soovinud, et peale tema surma loom hukataks ja maetaks koos temaga, vahendavad USA ja Uus-Meremaa meedia.

Järgneva kahe nädala jooksul püüdsid varjupaiga töötajad hukkaja ja omaniku esindajatega läbirääkimisi pidada, et koerake siiski ellu jätta.

"Me tegime mitmeid kordi ettepanekut koer nö meie nimele kirjutada, sest tegemist oli loomaga, kellele me oleks kergesti uue kodu leidnud," kommenteeris Chesterfieldi loomade varjupaiga juht Carrie Jones telekanalile WWBT.

Siiski ei kandnud loomakaitsjate ponnistused vilja ja loomale tuldi 22. märtsil järgi, viidi ta veterinaari juurde ja hukati. Seejärel loom kremeeriti ja tema tuhk pandi urni.

Loo teeb veelgi markantsemaks aga fakt, et Virginina osariigis on tegelikult loomade jäänuste matmine koos inimestega samale platsile keelatud. Küll pole aga Virginia matustebüroode liidu juhi Larry Spiaggi sõnul keelatud loomade ja inimeste jäänuste ühte kirstu panemine ja seejärel matmine erasurnuaedades. Samas lisas Spiaggi, et tema ei teeks seda töö eetikast lähtuvalt kunagi.

Juhtum on tekitanud nüüd palju kõneainet nii looma hukanud arsti eetilisuse, kui ka omaniku ja looma matnud matusebüroo tegevuse üle.

Lisaks on see tekitanud mõtteid, et ehk tuleks muuta osariigi seadusi selliselt, et ka erasurnuaedades hakkaks loomade ja inimeste kokku matmise keeld kehtima.