Kuidas sündis otsus politseikoera kutsikas võtta ja koerajuhiks hakata? Sul on ju kodus ka jahikoer, kuid politseikoera varem olnud ei ole?

Soov koerajuhiks saada on mind saatnud juba aastaid, kuid paar aastat tagasi, mil sain teada, et politseil on vaja koerajuhte, kellest moodustatakse ka eraldi grupp (K-9), siis otsustasin asja tõsisemalt uurima hakkata. Kuna asjaajamine võttis oodatust kauem ja oli minu jaoks keerukas, ei õnnestunud mul veel 2017. aastal teenistuskoer saada, protsess lükkus aasta võrra edasi.

Lisaks Nemole on mul tõesti kodus veel kohe 5-aastaseks saav hall Norra põdrakoer. Tema käib igal võimalusel minuga metsas jahil ja püüame olla igati abiks ka oma jahtkonnas ühisjahtidel.

Kust Nemo pärit on?

Nemo on pärit Soomest. Ma ei tea, kas Nemo vanematest keegi just politseikoerana töötab, kuid nii palju, kui ma koerakasvataja jutust aru sain, on ta tegelenud just töökoerte aretusega ja seda juba alates 1993. aastast. Ka kolm Nemo venda pidavat Soome piirivalvesse ja üks Soome politseisse teenistusse minema.

Kuidas teie pere koerad omavahel läbi saavad ja kuidas Nemo lapsesse suhtub?

Koerad on omavahel kokku saanud vaid niinimetatud neutraalsel pinnal (ei kummagi aedikus, vaid tavalisel muruplatsil). Siiani pole kumbki neist hambaid näidanud ega urisenud. Mis puutub aga pisitütresse, siis ei ole neil omavahel koos pikalt veel lasknud olla. Seda seetõttu, et Nemo on veel väikene ja võtab kõike mänguliselt, mistõttu kipub ta vahel liiga elevaks muutuma ja oma teravate hammastega näksama. Tema jaoks on laps justkui suur mängukann.

Nemo on juba pea kuu aega väljas elanud, mistõttu on kõik kodused põrandapinnad nüüd täielikult pisitütre mängumaad :).

Politseikoer Nemo

Nemo jõudis sinuni kahekuusena, millal treenimine algas ja kuidas see läinud on?

Nemo jõudis minu juurde märtsi lõpus ja treeningud algasid juba paari päeva pärast, mil ta uue elukohaga kohanenud oli. Spetsiaalsesse koertekooli läksime esimest korda aprilli alguses ja seda terveks nädalaks.

Koolitus käibki teatud aja tagant koolinädalate kaupa, kus koolitaja vaatab õpitud asjad üle, annab nõu ja juhendab või suunab, et kõik edasi õigesti läheks. Järgmine kord lähme kooli juulis. Seniks aga tuleb koduseid ülesandeid teha, mis koolist kodutööna kaasa anti. Näiteks tuleb koerale selgeks õpetada käsklused: istu, lama, küsi ja erinevad haistmistreeningud.

Palju selle kõige peale igapäevaselt aega kulub?

Igapäevaselt teeme kaks kuulekuse trenni, kaks korda mängime ehk haarame kaltsust või pehmemast mänguasjast, mille juurde lisandub käsklus "anna". Selle käsu peale peaks Nemo hambus olnud eseme lahti laskma. Õhtuti tuleb teha veel kaks jälje ajamise treeningut ja kõigi treeningute peale kokku kulub päevas ikka hea mitu tundi.

Treenime etkel kuus päeva nädalas ja üks päev on puhkepäev, kus ta saab lihtsalt magada, olla ja kutsikapõlve nautida. Kuna minul on tööl vahetused 12 tundi pikad, siis kogu selle aja on Nemo minuga vapralt kaasas. Aeg-ajalt teeme peatuseid, sirutame jalgu, sööme ja joome.

Mida politseikoera õpetamisel ja kasvatamisel silmas peab pidama? Kas see erineb oluliselt perelemmiku kasvatamisest?

Kuna tegu on teenistuskoeraga, siis peaks vaid üks inimene talle süüa andma ja temaga trenni tegema. Nii saab koer aru, kelle korraldustele ta reageerima peab.

Kindlasti peab olema ettevaatlik ka tirimismängudega. Koertel vahetuvad hambad 5-6 elukuul ja enne seda ei tohi koera hambus olevaid esemeid liiga järsult ja jõuga tõmmata. See võib hambaid vigastada või sootuks välja tõmmata. Oluline on lasta koeral ise tirida ja ainult nii tugevalt, kui ta jaksab.

Milline Nemo iseloomult on? Kuidas teie elu kulgeb?

Ligi kuuajalise koos oldud aja jooksul olen aru saanud, et Nemol on selline tugev iseloom. Ta on sihikindel. Kui midagi talle keelata, siis üsna pea väljendab ta oma pahameelt tugeva haukumisega. Algul ei saanud me kuidagi käskluste omandamisega hakkama, kuid nüüd on ta aru saanud, et neid tehes saab preemiat ja ta naudib minuga koos aja veetmist.

Aeg, mil Nemo elas meil veel toas, mis oli umbkaudu nädalake, hakkasid talle väga meeldima abikaasa sussid ja kleidid. Küll ta kippus kleite sikutama ja susse oma mänguasjadeks pidama. Mäletan, et ühel korral suutis ta kiirelt isegi pisemat sorti vaiba ühest toast teise vededa. Ja neid kutsikale omaseid käest näksamisi ja küüntega kraapimist tuleb meil ikka igapäevaselt ette.

Kuidas politseikoeri treenitakse ja kes Nemost tulevikus saab?

Nemo ja mina peame kahe järgneva aasta jooksul käima 13 nädalat koolis, kust saame mõlemad nii teadmised kui ka oskused, et kooli lõppedes edukalt nii teooria- kui ka praktikaeksamid sooritada.

Nemost peaks tulevikus saama patrullkoer, kes on kuulekas, suudab ajada jälge, otsida kadunud inimesi, füüsiliselt kuriaelu kinnipidada ja kui tal võimekust veel ülegi peaks jääma ehk saab talle tulevikus ka keelatud ainete otsimist õpetada.

Politseikoer Nemo

Milline ühe politseikoera elu ja vanaduspõlv välja näevad?

Teenistuskoer käib teenistuses nii, nagu tema juht käib tööl. See toimub graafiku alusel ja vahetused on 12-tunnised. Kui saabub aeg, mil koer ei suuda või ei saa mingitel põhjustel enam oma tööga hakkama, siis saadetakse ta kenasti pensionile, millega kaasneb teenistusest vabastamine. Enamasti jääb politseikoer oma pensionipõlve koerajuhi juurde nautima.

9. Kuidas elu selle väikese kutsikaga sujunud on? Kas selle kuu aja jooksul on mingi režiim paika saanud ja mis on järgmised sammud? Millal Nemo tööle asub ja kus teda näha võib?

Esimese kuu ajaga oleme tasapisi mõned käsklused juba selgeks saanud ning jälje ajamist harjutanud. Paistab, et ta on aru saanud minu rollist tema elus ja vähenenud on need mänguhoos hammustamised ja sihitud ringi jooksmised.

Politseikoer Nemo

Mina olen endale selgeks teinud, et pean tema jaoks alati olemas olema. Isegi siis, kui sõidame maale minu vanemate juurde või mõnele sõbrale külla, on Nemo meil kaasas, sotsialiseerub ja avastab uusi kohti. Kuna Nemo on hetkel alles kutsikas, siis ametlikult saab teda tööle rakendada siis, kui ta on saavutanud teatud kuulekuse, oskused ja ma olen kindel, et ta saab edukalt talle ette antud ülesannetega hakkama. Kuna Nemo on Lõuna prefektuuri teenistuskoer, siis tema töö hakkab olema terve prefektuuri piires.