D'Bone Collector Muuseumi töötajad leidsid märtsi alguses Davao linnast ida pool asuvalt rannalt Cuvieri nokisvaala. Facebooki postituses öeldi, et „looma kõhus oli rohkem plastikut, kui me iial enne vaaladel näinud oleme“. Ta maost leiti16 riisikotti ja samuti mitmeid „poekotte“. Muuseum lubab järgnevatel päevadel postitada kõigi vaala maost leitud esemete täieliku nimekirja.

„Ma polnud selliseks plastikukoguseks valmis,“ ütles muuseumi asutaja ja president Darrel Blatchley CNN-ile. „See oli tohutu kogus – plastik oli hakanud juba lupjuma.“

Mõningates Kagu-Aasia riikides, sealhulgas Filipiinidel, on äraviskamiseks mõeldud kilekotid väga suureks probleemiks. Vastavalt keskkonnakaitse kampaania korraldaja Ocean Conservancy ja McKinsey ettevõtlus- ja keskkonnakeskuse 2015. aasta aruandele on viis Aasia riiki – Hiina, Indoneesia, Filipiinid, Vietnam ja Tai – vastutavad kuni 60% ookeanidesse sattunud plastikjäätmete eest.

Eelmise aasta juunis suri Tais grinda, kes oli neelanud alla 80 kilekotti. Looma surm leidis aset veidi aega pärast seda, kui Ühendkuningriigi valitsus andis teada, et ookeanis leiduva plastiku hulk võib järgmise 10 aasta jooksul kolmekordistuda, kui reostusele piiri ei panda.

Allikas: bbc.com