Väljaanne News&Star toob Inglismaa Veterinaaride Assotsiatsiooni (BVA) uuringule toetudes välja, et ainuüksi Inglismaa edelaosas pidi 2017. aastal 81 protsenti kõigist loomaarstidest jõuluperioodil ravima lemmikloomadel mõnda jõuludega seotud mürgitusjuhtumit. Veelgi enam, sealsete loomaarstide sõnul näevad nad kahjuks pühade paiku lemmikloomade haigestumistel tõusutrendi.

Kõige rohkem, ehk 78 protsenti kõigist koerte mürgitusjuhtumitest põhjustasid veterinaaride sõnul šokolaadist maiuspalad. Mis puudutab aga kasse, siis uuringu kohaselt pidi sisuliselt iga neljas loomaarst mullu ravima mõnel kassil antifriisi mürgitust ja iga viies mõnest jõuluhooaja taimest - näiteks liilia või jõulutäht - põhjustatud mürgitust. Lisaks oli palju juhtumeid, kus süüdlasteks oli igasugune sädelev aine - inglitolm, jõulukard jne.

BVA asepresident Daniella Dos Santos ütles väljaandele, et jõulud on paljude perede jaoks arusaadavalt pühademeeleolu loomise aeg, kuid hoiatas, et kingitused, dekoratsioonid ja ka advendikalendrid on lemmikute jaoks ohtlikud. "Kindlasti peaks teadvustama, et mida sa oled jõulupuu alla kingipakki mähkinud, kuna šokolaad ja muud tugevat aroomi tekitavad esemed on koertele atraktiivsed /.../ Me soovitame lemmikloomaomanikel hoida kingid, dekoratsioonid ja pühademaiustused loomadest turvaliselt eemal. Ja kui sa kahtlustad, et loom on söönud midagi, mida ta süüa ei tohiks, siis võta kindlasti loomaarstiga ühendust," rääkis Dos Santos.

BVA vahendab ka viit soovitust hoidmaks lemmikuid jõuludega seotud ja neile ohtlikest asjadest eemale:

Kaitse oma looma mürkide eest - paljudele pole see uudis, aga endiselt tuleb endale teadvustada, et näiteks advendikalendrites peituv šokolaad, kommid, suhkrumaiustustes leiduv xylitol, pähklid, viinamarjad, lagrits, jõulutäht, jõuluvanik jne on kassidele ja koertele mürgised.

Hoia dekoratsioonid loomade kättesaamisulatusest eemal - paelad, pakkimispaber, värviline sädelus, jõulupuu tuled, ehted ja liim võivad tunduda koertele ja kassidele küll vägevate mänguasjade - sageli ka söökidena - aga need võivad olla katkiminemisel, allaneelamisel või närimisel olla väga ohtlikud. Samuti vaadake kodus ringi, et patareisid pole kuskile lohakile jäetud, kuna need on teatavasti eriti mürgised.

Unustage pühademaiuste andmine lemmikloomadele - me kõik naudime jõulude ajal tavapärasemast rikkalikumat toidulauda, ent rasvaseid pühadetoite ei tohiks lemmikutega jagada. Need võivad põhjustada erinevaid haigusi ja kõhulahtisust ning muid tõsisemaid seedimishädasid. Eriti tasub jälgida erinevate kontide (eriti linnuluude) andmist koertele, kuna see pole hea mõte, sest need kipuvad loomade seedekulglasse kinni jääma.

Anna mänguasju, mitte maiuseid - lemmikutel peaks ka ikkagi tekkima ju jõulutunne, kuid maiustuste asemel vaadake parem poodides lemmikloomalelude sektsioonis ringi. Ka on lemmiku (ja ka sinu enda!) tervist silmas pidades palju parem kink pikk jalutuskäik või kelgutamissessioon lumistel nõlvadel. Tervis ennekõike!

Tea, kelle poole pöörduda - isegi, kui kõiki neid aspekte jälgida, võib ikkagi juhtuda, et su lemmik vajab pühadel ajal abi. Seega tee enne pühi kindlaks loomakliinikute lahtiolekuajad ja kontaktid. Eestis on samuti mitmeid loomade kiirabi kontakte, mida on kiire googeldamisega võimalik leida. Siiski on alati hea, kui sul on kindla ja enda jaoks usaldusväärse loomaarsti kontakt pühade ajal läheduses olemas.