Teadlased on teinud kindlaks, et hormooni, mis aitab luua sügavaid sidemeid näiteks ema ja lapse vahel, võib leida ka loomade vereringes. Sama hormoon mõjutab sotsiaalsete sidemete teket mitte üksnes inimeste, vaid ka inimeste ja loomade vahel. Kui inimene patsutab koera ja räägib temaga vähemalt kolm minutit, suureneb oksütotsiinitaset mõlema organismis. 

Austraalia Monashi ülikooli teadlased tegid hüpoteesi kinnitamiseks katseid. Jessica Oliva, kes oma doktoritöö raames uuringu läbi viis, ütles, et koera patsutamine ja temaga rääkimine tõstab hormooni taset vereringes nii inimesel kui koeral.

‘'See asjaolu võib selgitada, miks koerad on huntidest tugevamad ülesannetes, kus nad peavad tabama inimese poolt antud signaale maiuspala leidmiseks,'' sõnas Oliva.

Katses osales 31 emast ja 31 isast koera. Katsealuseid testiti mitu korda ning nende organismi viidi vaheldumisi hormooni ja platseebot. Koerte sooritust inimese käsu täitmisel hinnati kummalgi testil 10-palli süsteemis.

Ajakirjas Animal Cognition avaldatud uurimistulemused näitavad, et koerad, kellele pihustati ninna hormooni, tulid ülesandega paremini toime. Hormoon suurendas koera võimet inimese poolt antud signaale kasutada.

Teadlased usuvad, et koduloomade vereringes on hormoonitase suurem ka siis, kui nad nad on teiste loomade seltskonnas. Kuid see kehtib ainult koduloomade kohta.

Claremonti ülikooli professor Paul Zak viis läbi mitmeid eksperimente. Ühes uuringus kasutati terjerit ja kitse, kes regulaarselt üksteisega mängisid. Katse viidi läbi Arkansases, teadlased panid nii terjeri kui kitse ühte aedikusse. Loomade hormoonitaset mõõdeti enne katse algust ja pärast katset.

Tulemused olid üllatavad. Koera hormoonitaset mõõtes täheldasid teadlased selle 48 protsendilist tõusu. Ka kitse veres oli hormoonitase kõrge.

‘’Need korrad, kui ma inimese organismis olen nii kõrget hormoonitaset täheldanud, on tavaliselt siis, kui inimene näeb oma armastatut. Professor Zak järeldas uurimistulemuste põhjal, et koduloomad suudavad luua samamoodi sotsiaalised sidemeid nagu inimesed ja tunnevad samamoodi ka armastust.