Haavatavus

Loomad ei tunne sellist häbitunnet nagu inimesed, kuid häda tehes käivitub neil ellujäämisinstinkt, mis sunnib neid olema valvel ja ettevaatlik ning ümbruskonda jälgima. Häda tehes on loom haavatav, on ju keeruline olla sellises situatsioonis täiesti valvel ja ümbruskonna ohtudest teadlik. Seetõttu paistabki kass või koer närviline. Lemmikloom võib ringi vahtida ning sulle otsa vaadata, sest otsib ümbruskonnast ja sinu kehakeelest informatsiooni selle kohta, kui turvaline olukord hetkel on. Ta ei taha, et teda rünnatakse.

Kui kipud looma häda tehes jõllitama, võib ta tõlgendada seda kui agressiooni. See kehtib ka muude olukordade puhul. Jõllitamine ei ole viisakas käitumine, mistõttu ei ole vaja oma looma pikalt vahtida ka siis, kui ta häda teeb.

Hirm karistuse ees

On lemmikloomi, kes on oma varasemas elus saanud vales kohas häda tegemise eest karistada. Kui loom oma häda ebasobivasse kohta, näiteks vaibale või põrandale teeb, on inimese loomulik emotsioon viha. See hirmutab looma aga ära ja lemmikloom võib luua hoopis vale seose tegevuse ja karistuse vahel. Eriti noores eas kass või koer võib arvata, et igasugune kehakergendamine on halb. Kui selline arusaam välja kujuneb, proovib loom hakata igal võimalikult moel enda häda tegemist varjama.

Karistamise asemel tuleks lemmikut õigesse kohta häda tegemise eest hoopis ülevoolavalt premeerida ja kiita. Loomal tekib positiivne seos ja ta tahab teinekordki sinna oma häda tegema minna. Kui koer teeb oma häda valesse kohta, ei ole vaja loomale üldse mingisugust tagasisidet anda. Nii õpib loom päris kiiresti ära selle, kuhu on mõistlik oma häda teha. Ta jääb ootama sinu positiivset emotsiooni. Õnnetuste vältimiseks tuleks noort koera ka sageli õue viia, vastasel juhul kipub ta oma häda tuppa tegema.

Arvesta looma vajadustega

Kassid ja koerad armastavad harjumusi. Neile meeldib teha oma häda eemal kohast, kus nad söövad-joovad-mängivad. Suurem osa ajast eelistab su kass või koer teha oma häda kohta, kuhu ta on harjunud seda tegema. Kui keegi aga juhtub täpselt tema tee peal ees olema või on midagi muutunud hoopis kohas, kus lemmik hädal käib, võib loom pisut segausse sattuda. Kass võib segadusse sattuda ka siis, kui tema liivakast on äkitselt teisse kohta tõstetud. Loomad armastavad rutiini ja korda. See lihtsustab nende elu, mistõttu tuleks seda neile ka võimalikult palju võimaldada.

Allikas: cuteness.com