Tuhkur

Tuhkrud on väiksed, kuid hingelt suured loomad. Paljud arvavad ekslikult, et nad on närilised ja tihti arvatakse, et tuhkrud kipuvad kodus palju närima. Tegelikult on tegemist kõige tõelisema kiskjaga, kes närimise asemel armastab pigem kraapida. "Tuhkur on mõnes mõttes väga mugav lemmik, sest tema võib mõneks päevaks rahulikult üksinda koju jätta. Peab vaid jälgima seda, et ta oleks turvalises keskkonnas ning loomal oleks piisavalt süüa ja juua. Nii saab ta edukalt hakkama," räägib loomaarst ja tuhkrute omanik Triin Abel.

Loe tuhkrute kohta lähemalt SIIT.

Hamster

Hamstrid on suurepärased lemmikloomad mitmetel põhjustel. Nad on armsa välimuse ja pehme karvaga seltsilised, kes toovad alati naeratuse näole. Samuti ei nõua nad omanikult ülemäära palju aega ja pühendumist. Sobivas puuris olles saavad nad ka järelvalveta hakkama. Hamster sobib inimesele, kes peab päeval kodust ära olema, küll aga tuleb arvestada sellega, et ka hamster on elusoled, kes tahab suhelda ja vajab seltskonda. Ka tema puuri eest tuleb regulaarselt hoolitseda.

Kilpkonn

Ka kilpkonn sobib loomasõbrale, kelle tööpäevad on pikad. Kilpkonn on rahumeelne kaaslane, kes saab endaga väga hästi ka ise hakkama, kui tema elementaarsed vajadused on rahuldatud. Oluline asi, mida enne kilpkonna võtmist meeles pidada on aga see, et erinevad kilpkonnad vajavad erinevat hoolt, mistõttu tuleb looma vajaduste kohta eelnevalt kindlasti uurida. Samuti peab meeles pidama seda, et kilpkonn elab väga pikalt.

Merisiga

Sarnaselt hamstrile on ka merisead head kaaslased, kelle eest hoolitsemine ei ole raketiteadus.

Troopiline roomaja

Mõned lemmikud on kõigi poolt jumaldatud, mõned on saanud aga hoopis negatiivsema maine, kuigi lemmikloomadena on ka neil oma võlu. Kui on soov endale troopiline roomaja võtta, peab arvestama sellega, et lemmikloomana pidamise korral tuleb loomale tagada tema päritolumaa kliimatingimustele võimalikult sarnased tingimused. Roomajat peetakse terraariumis, mida looma põgenemise vältimiseks peab olema võimalik sulgeda luku või muu sobiva vahendiga.

Eestimaa loomakaitse liit annab oma kodulehel nõu, et terraariumi kujundamisel tuleb arvesse võtta seal peetavate loomade aktiivsust, suurust, vanust, sugu ja arvu. Terraariumis peab olema ka loomale või loomadele sobivad peitumiskohad. Terraariumi õhuniiskus, veetemperatuur ja vee kogus peavad sobima seal peetavale loomaliigile. Terraariumile tuleb valida ka spetsiaalne valgustus. Vajaduse korral kasutatakse terraariumis roomajale sobivat valgustus- ja soojendusvahendit või -seadet. Kui sobivad elamistingimused on paigas, on looma eest hoolitsemine üsna lihtne.

Rott

Rottidesse suhtuvad inimesed erinevalt: on neid, kes leivad, et rotid on toredad ja rõõmsameelsed kaaslased, kuid on ka neid, kelle jaoks on rottide küüniste moodi käpad ja karvutu saba ebameeldivad vaadata ja katsuda. Nende halvemapoolse maine tõttu ei arvata neid tihti headeks kaaslasteks, keda lemmikloomana kodus pidada. See, kellele rotid meeldivad, teab, et tegelikult on rott üks väga intelligentne ja vahva kaaslane, kelle eest hoolitsemine ei ole ülemäära keeruline.

Loe rottide kohta lähemalt SIIT.

Akvaarium

Ka akvaarium on üks variant. Kalaliike on väga erinevaid, on neid, kelle eest hoolitsemine on keeruline, kuid on ka neid, kes on lihtsasti ülalpeetavad. Akvaariumile tuleb valida sobivat kohta hoolikalt. See peaks asuma hämaras ja olema otsese päikesekiirguse eest kaitstud. Akvaariumit tuleb regulaarselt puhastada, seal elavaid kalasid toita ja taimestikku hooldada. Mageveeakvaarium nõuab omanikult vähem hoolt kui mereveeakvaarium. .Akvaariumi kohta kehtib üldjuhul reegel, et mida suurem see on, seda lihtsam on selle eest ka hoolt kanda. Suur akvaarium kannab enda eest ise hoolt, väiksema puhul läheb vee tasakaal kergesti paigast. Kalade puhul peab meeles pidama seda, et suurde akvaariumisse võib panna palju väikesi kalu, väiksesse aga ühte suurt panna ei või. Iga kala vajab ruumi.

Lemmiklooma võttes peab meeles pidama, et tegemist on elusolendiga, kes vajab hoolt ja armastust. Ära võta looma uisa-päisa, vaid mõtle oma otsus hoolikalt läbi. Iga loom kasvab kord suureks ja tema eest tuleb hoolitseda pikki aastaid. Pikemale reisile minnes tuleb loomale leidja ka hoidja. Kui tunned, et ei julge end sellisel määral siduda, siis rõõmusta hoopis varjupaigas elavaid loomi, käi vabatahtlikuna abis või paku mõnele abivajavale loomale hoopis hoiukodu. Ka sõbra lemmiku hoidmine on heaks proovikiviks.

Allikas: thethings.com, earth.com