Ameerika Ühendriikidele kuuluval Guami saarel oli vanasti 14 linnuliiki ja mitte ühtegi madu. Teise maailmasõja aegu hakkasid aga Austraaliast pärinevad pruunid puumaod saarel liikuma. Peale seda märkasid inimesed, et lindude arvukus hakkas kummalisel kombel vähnema. Ühel hetkel saadi aru miks, selgus, et maod sattusid saarele sõjaväelennukitega.

Pruuni puumao (Boiga irregularis) mürk pole inimestele küll ohtlik, kuid on lindudele sada korda mürgisem kui inimestele. Queenslandi ülikooli teadlane Bryan Fry ütles pressiteates, et Guami saarel on nüüdseks alles jäänud vaid kolm kohalikku linnuliiki. Teistel lindudel ei arenenud välja vastupanu maomürgile, vahendab väljaanne IFLScience.

Ameerika sõjaväelennukid lendavad pidevalt Guami ja Hawaii saarel asuvate lennuväebaaside vahel. Ka Hawaii saarel on erinevaid linnuliike, keda lennukitega saarele sattunud maod ohustavad. Eriti ohtlikuks saab olukord siis, kui lennukite pealt saarele sattunud maod järglasi ootavad ning saarel paljunema hakkavad.

Madude leidmiseks kasutatakse saarel selleks spetsiaalselt treenitud koeri, kuid ükski meetod ei ole aga kuulikindel, et tagada lindude turvalisus.

Allikas: iflscience.com