Möödunud nädala lõpus jõudis vabatahtlike loomakaitsjateni teade Kuusalu vallas tegutsevast koeravabrikust, kus süüdimatult paljundati ja müüdi heausklikele loomasoovijatele tõukoerte pähe haigeid, siseparasiite täis, vedelikupuuduse käes kannatavaid ja alatoidetud kutsikaid. Mõistagi olid kutsikad kiibistamata ja vaktsineerimata, kuid see ei takistanud koeravabrikantidel küsida kutsika eest 200 või isegi 300 eurot. 

Aastaid loomade abistamisega tegelenud Kertu Jukkum sõnas, et kohapeal avanenud vaatepilt oli enam kui šokeeriv: “Väikesed koerad, suured koerad, noored ja vanemad koerad — kõik nad olid puurides kinni. Silmaga võis kokku loendada umbes 20 looma. Ühel taksilaadsel koeral tundusid jalad läbi olevat — ilmselt liiga väikeses puuris konutamisest. Tema oli ainus, kellel toidutaoline ollus kausiga ees oli. Ühegi teise looma juures polnud näha isegi veekaussi, söögist rääkimata," on Jukkum loomade ebainimlikust kohtlemisest silmnähtavalt häiritud. 

Kui vabatahtlikud olukorda lähemalt uurima hakkasid, selgus, et äri on kohalike Kuusalu elanike sõnul toiminud juba vähemalt kaks aastat. Koeravabriku olevat püsti pannud eesti-soome paarike, kes transportivat loomi müügi eesmärgil ka üle lahe Soome. 

„Keegi kohalikest aga ei teadvat paarikese nime. Üürileping on sõlmitud väidetavalt valenimega. Kohalikus poes maksab proua vaid sularahas ning omab viit erinevat telefoninumbrit," edastab Jukkum vallaelanikelt kuuldut. 

Täna käisid kohapeal olukorda hindamas Veterinaar- ja Toiduameti ametnikud ja koostamisel on akt loomade üleandmiseks. Kokku elas loomakauplejate juures 22 koera, kuus kassi, mõned jänesed, vutid ja kanad. 

Hetkel on loomakaitsjate suurimaks mureks tagada kannatanud loomadele heaolu ja võimaldada paigutada nad loomapäästeorganisatsioonide kaudu heade inimeste hoole alla. Vabatahtlikes tekitas aga hämmastust kohalike vallaametnike soov mitte reageerida pakkumisele anda loomad loomapäästeorganisatsioonide kaudu hoiukodudesse, vaid viia loomad üle hoopis Tallinna Loomade Hoiupaika.  

"Ma väga loodan, et neid loomi ei saadeta hoiupaiga seinte vahele surema," sõnab Jukkum. "Nad on praegu kõik alakaalulised, sotsialiseerimata ja haigustele väga vastuvõtlikud. Aga mis saatus ootab neid hoiupaigas, kus loomad on hulgakesi ühes ruumis, kus haigused levivad kiiresti, loomad on stressis ja nendega keegi ei tegele? Miks vallaametnikud ei mõtle loomade heaolule? Praeguse seisuga oleme leidnud kõigile loomadele hoiukodud ja meil on olemas inimesed, kes on valmis reaalselt loomade sotsialiseerimisega tegelema ja nendele oma aega ja hoolitsust jagama. Koerad, kes on ainult puuris elanud, vajavad pikka aega ja kannatlikkust, et inimese ja ümbritsevaga kohaneda," selgitab Jukkum. 

Kuusalu valla keskkonnaspetsialisti Mailis Virve sõnab, et Tallinna Loomade Hoiupaik on olnud valla lepingupartner juba viimased kaks kuni kolm aastat ja vallal ei ole hoiupaiga tegevusele mitte midagi ette heita. Me muidugi kaalume et loomade üleandmist vabatahtlike poolt väljapakutud MTÜ-dele, kuid hetkel ei ole vald teadlik nende võimekusest loomad ühe päeva jooksul ära transportida ja neile koheselt hoiukodud leida. "Me tahame olla kindlad, et kui Veterinaar- ja Toiduameti poolt koostatud akt on allkirjastatud ja loomad üleandmiseks valmis, toimub äraviimine ühe päeva jooksul, mitte aga nädala pärast. Kuid kõigepealt tuleb vormistada akt, ja alles siis tuleb vaadata, kuhu loomad edasi lähevad," sõnab Virve. 

Kertu Jukkum on aga vallaametnike kavatsusest loomad hoiupaigale loovutada silmnähtavalt häiritud. Seda enam, et vabatahtlikke toetab ka kaheksa aasta pikkust tegevuspraktikat omav Varjupaikade MTÜ, mis teenindab hetkeseisuga kokku kuut Eesti maakonda. "Kui nendel ei ole suutlikust loomi päästa nagu kardavad Kuusalu vallaametnikud, siis kellel veel?" on Jukkum nõutu ja kinnitab, et valmisolek loomade kasvõi koheseks äratoimetamiseks on olemas. 

"Me võitleme selle nimel, et loomad ei saaks hukka, vaid et olenditel, kes on nii palju kannatanud, oleks võimalus elule. Seda saavad anda ainult head inimesed, kes juba praegu valmis neile  kodu pakkuma. Andkem neile siis see võimalus head teha, et loomad saaks päästetud," loodab Jukkum vallaametnike mõistvusele.