Et pakkuda oma lemmikule pikka ja täisväärtuslikku elu, tuleb regulaarselt käia loomaarsti juures ning lasta oma lemmik üle vaadata ninaotsast sabaotsani. Sageli ei teatagi hammaste ja igemete probleemidest enne, kui loomaarst neile tähelepanu pöörab. Eri allikate väitel põevad hammaste ja igemete haigusi 70-80 protsenti täiskasvanud kassidest ja koertest.
Puhastamata hambad ja igemepõletik on ideaalne bakterite kogunemise koht. Sealt on bakteritel lihtne ja kiire võimalus vereringe kaudu tabada südant, neerusid, maksa ja teisi siseorganeid. Lisaks tekitavad hammaste ja igemete probleemid valu, ning mis seal salata, ka siin on ravimine tunduvalt kallim kui ennetamine.
Kahjuks ei ole harvad juhud, kui kurdetakse looma halva hingeõhu üle, aga suhu ei saa vaadata ei omanik ega ka arst. Sellisel juhul tehakse loomale narkoos ja tavaliselt vaatab sealt vastu „surnuaed“ , mille likvideerimiseks tuleb välja tõmmata enamik hammastest. Sellise olukorra vältimiseks tuleb loomi harjutada suhu vaatamisega varajasest kassipoja- või kutsika-east. Suuõõneprobleemide all kannatavad põhiliselt väikest tõugu koerad ja enamik kassidest.

Igemepõletik 
Igemepõletik on kõige tavalisem häda looma suus. Selle tunnusteks on igemete turse ja punetus ning ka sage veritsus. Terved igemed on heleroosad (pigmenteerumata aladel), puudub veritsus ja muud põletikunähud ning hambad on puhtad. Igemepõletik on väga harva iseseisev haigus. Tavaliselt tekib igemepõletik hambakatu või hambakivi tagajärjel.

Hambakatt
Hambakatt on hammastele tekkiv õhuke kiletaoline kiht, mis koosneb bakteritest ja nende elutegevuse kõrvalproduktidest ja suu limaskesta rakkudest. Halb hingeõhk ja kollakad hambapinnad ongi esimene märk hambakatust. Selleks, et seda vältida, tuleb looma hambaid regulaarselt harjata. Algul tundub see veider ja võõras nii teile kui ka teie lemmikule. Pisitasa harjutades muutute osavamaks ja harjatavate hammaste omanikki muutub vähem protestivaks. Harjamiseks kasutage AINULT loomadele mõeldud hambapastasid, mida ei pea pärast suust välja loputama. Nende valikuga saate tutvuda loomaarsti juures ja lemmikloomatarvete poodides. Seal on saadaval ka mitmesuguseid hambaharjasid.

Hambakivi
Hambakivi tekib siis, kui hambad jäävad harjamata. Juba mõni päev pärast hambakatu kogunemise algust algab kivistumine ehk mineraliseerumine ehk hambakivi teke. Mineraalid, mis hambakatule kinnituvad , on pärit süljest ja kivi tekkimise kiirus sõltub mineraalide rohkusest. Juba tekkinud hambakivi kogub omakorda hambakattu. Vahel võib kivi kogus hambal olla suurem kui hammas ise! Õhukest hambakivi saab eemaldada küünega kraapides, aga kui kivi kraapides ära ei tule, on vaja hambad arsti juures kivist puhastada spetsiaalse ultraheli-aparaadiga, loom tuleb selleks panna narkoosi või anda talle rahusteid.

Kuidas vältida 
Hammaste ja igemeprobleemide vähendamiseks on terve hulk kvaliteetseid kuivtoitusid ja närimiskonte. Isegi hambaid puhastavad mänguasjad on nüüd juba Eestis saadaval. Milline just konkreetsele loomale sobib, otsustab arst.

Neli sammu tervete hammaste poole
1. Käige regulaarselt loomaarsti juures ja pange tähele hammaste kohta käivaid nõuandeid. Kui arst peab vajalikuks, tooge kindlasti oma loom narkoosis hambapuhastusse, et vältida hilisemat hammaste kaotust.

2. Vajaduse korral harjake oma looma hambaid iga päev!

3. Valige ainult kvaliteetne toit, maiustused, närimiskondid ja mänguasjad.

4. Hoidke puhas joogivesi alati saadaval.
Elo Võõsa, loomaarst
LEMMIK 2/2006, lk 40-41

Koerte hammaste puhastamine

Koerte hammaste puhastamine

Koera hammaste harjamine. Fotod Karlis Saul

Koera hammaste harjamine. Fotod Karlis Saul

Koera hammaste harjamine. Fotod Karlis Saul