Niisiis tõmbasid jahimehed jaanuari lõpus kuulid rauda ja kustutasid selle emase põhjapõdra lihtsalt ära – 12 päeva pärast seda, kui loom neile esimest korda häirivalt silma jäi. Sest muidu oleks 1,5-kilose jääkamakaga ringi jooksev põder oluliselt piinarikkamalt surnud. Kokku oli loomal kaelas õigupoolest 2,5 kilo, sest ka rihm ise kaalus ligi kilo.

Siri Martinsen on kuri teadlaste peale, kes niisugusel viisil loomi märgistavad. Söaka daami sõnul tuleks sellise jama asemel midagi tõhusamat välja mõelda.

"Ma loodan, et looduskaitseamet võtab juhtumit tõsiselt – niimoodi ei saa edasi minna," ütles Martinsen häiritult.

Norras jookseb ringi 400 sellist põhjapõtra, kellel on raadiosaatjad rihmaga kaelas. Kuidas aga jääkamakas ümber rihma kogunes, et saagi keegi täpselt aru. Varasemad rihmakonstruktsioonid olid niisugused, et tühjaks saanud raadiosaatja kukkus riidekoti seest lõpuks lihtsalt välja ja tühja koti jäänuste ümber võis tõesti jää koguneda. Viimasel ajal kasutatakse aga ainult libedat plastmassi.

Hardangeri liustikust põhja poole jääv Nordfjella, mille ümbruses traagiline vahejuhtum toimus, on teada-tuntud oma vastiku kliima poolest – ilm on korraga külm ja niiske, nii et pole siis ime, kui igale poole jää koguneb.

Loomakaitseorganisatsioon Dyrenes Røst (norra keeles Loomade Hääl) võttis igatahes kätte ja andis nii looduskaitseameti kui Norra loodusinstituudi politseisse.

"See on neil kahel juba teine kord niimoodi teha," oli Dyrenes Røsti pealik Jenny Rolness kuri.

Jaga
Kommentaarid