Soe kevad on ka roomajad liikvele ajanud ja Eestimaa Loomakaitse Liidule (ELL) anti teada tänavusest esimesest nastiku tapmisest. Teade absoluutselt mittevajalikust tapatööst edastati keskkonnainspektsioonile ja politseile kriminaalmenetluse algatamiseks.

Vältimaks madude sattumist koduhoovidesse on äärmiselt oluline luua neile seal võimalikult ebamugavad tingimused. Muru niitmine ja kivi- ja oksahunnikutest puhtana hoidmine on esimesed asjad, mida maaomanik saab madude eemal hoidmiseks teha. Kasutada võib ka vibratsioonil töötavaid mutipeletajaid. Eestis elutsevad maod on looduskaitse all ning nende hukkamine on keelatud.

Linnaruumi või koduhoovi sattunud rästik võib ohustada inimest ja satub seetõttu ka ise abitusse olukorda. Loomakaitse liidu spetsialistid peavad oluliseks, et roomajaid ei tapetaks, vaid otsitakse nendest vabanemiseks alternatiivseid lahendusi.

"Liidul ei ole võimekust abistada roomajaid üle Eesti, kuid abi saavad loota Lõuna-Eesti, Pärnu-, Lääne- ja Harjumaa inimesed," ütles ELL-i roomajate töögrupi juht Kadri Võrel. "Lisaks otsesele roomajate abistamisele nõustab liit ka maaomanikke, kelle aladel maod elavad. Me peame oma kogemusele tuginedes nõustamist roomaja ümberasustamisest isegi olulisemaks."

ELL-i juhi Heiki Valneri sõnul on meil elavad roomajad looduskaitse all ja seetõttu tegi ELL ka nastiku tapnud mehe peale kaebuse nii politseile kui keskkonnainspektsioonile. "Nastik on absoluutselt ohutu tegelane ja tema tapmisele pole mingit õigustust. Antud juhul tapeti aga lihtsalt lõbu pärast, sest roomaja lihtsalt ei meeldinud inimesele!“

Eesti elutsevad maod on looduskaitse all ning nende hukkamine on keelatud. Looduskaitseseaduse § 77 lg 6 kohaselt arvestatakse III kategooria kaitsealuse liigi isendi ebaseadusliku hävitamise, elujõuetuseni vigastamise või ebaseadusliku püsielupaigast eemaldamise korral keskkonnakahju 32–640 eurot isendi või 1,30–6,40 eurot isendi massi iga grammi kohta.

Maolt hammustuse saamisel tuleb piirata enda liikumist. Kasuks tuleb lamamine ja hammustuskohale külma kompressi panek. Juua tuleb palju vett. Alkoholi tarbimine on vastunäidustatud ja žguti panek keelatud. Rästikud on Eesti ainsad mürkmaod ja inimesele nende mürk enamasti eluohtlik pole. Siiski oleks soovitav võimalusel pöörduda ka arsti poole.