Kuigi tšehhikeelne originaalpealkiri kõlas üsna neutraalselt: "Štaflík a Špagetka” – oli tegu ikkagi musta ja valge vastandamisega.

Täna oleks sellise multikaga üpris raske turule tulla. Meie üle keenud poliitkorrektsuses hakkaks niivõrd rikkalikku tõlgendamisvõimalust pakkuv joonisfilm juba eos oma äraspidist elu elama. Meedia täituks paugupealt kõikvõimalike ahistamis-, solvamis- ja rassismisüüdistuste mõrkjamaiguliste pilvekestega.



Aga toona oli aasta 1969 ja enda kapsastunud ÕS-i 451. lehekülge ei pidanud keegi välja rebima ainuüksi sel põhjusel, et see sisaldas märksõna 'neeger'. 



Musta ja valge koera multikal on tänaseks 39 osa ja kes mäletab, siis hängab seal lisaks koertele ringi ka entusiastlik sinine vares, kes mõlemale penile igal võimalusel sikku teeb ja räigelt pinda käib.

Kas nüüd selle varese või kellegi muu pärast, aga reaalsus on kujunenud selliseks, et varjupaikadesse toodud musta värvi koerad eriti hõlpsalt endale uut omanikku ei leia. Erinevalt valgetest.

Kes soovib probleemi ümber sõnastada, siis jah – tegu on värvipõhise varjupaigakriisiga.



Mustad loomad on lihtsalt ebapopid ja varjupaigatöötajad on sellele paratamatusele alistanud.

Ebaõiglase trendi vastu ei saa kampaaniate, ilusa jutu, ussi- ega püssirohuga, nii et midagi pole teha.

Kas tõesti on olukord nii hull?

Varjupaikade MTÜ üldjuht Triinu Priks: ”Musta karva koertega on tõesti natuke probleemsem, aga meil on murekoht pigem just mustade kassidega. Varjupaikades on kasse kordades rohkem kui koeri. Ma ei ütleks võib-olla nii radikaalselt, et mustale loomale kodus ust näidatakse, pigem jäävad nad varjupaikadesse pikemalt. Neid satub varjupaika sama palju kui teisi värve.

Me ise arvame, et kuna esimene kontakt tekib uuel omanikul loomaga pildi põhjal, siis üks faktor võib olla see, et musta looma on palju keerulisem kenasti pildile püüda.

Aga meie, varjupaikade inimesed ei ole alistunud. Korraldame igal oktoobril musta kassi kuu, mille raames tõmbame just mustadele tähelepanu ja saadame neist väga paljud koju. Viimane on veel meie kodukal vaatamiseks üleval."

On mõnevõrra kummaline, et must kass jääb tähelepanuta, kuna läbi aegade on just seda värvi nurrumasin pälvinud inimeste soosingu ja tähelepanu.

Sama tõdeb ka Eesti maag ja rituaalimeister Marek Meiusi. Tema sõnul toovad just mustad kassid inimestele õnne ja kaitset.

“Kallid sõbrad, ärge tehke otsuseid pelgalt esivanematelt pärandatud ebausu põhjal! Musta karva loomad on samasugused toredad kaaslased nagu nende valged, hallid, kirjud ja kollased suguvennad. Hooligem!”

Lisainfo musta kassi kampaania kohta: http://varjupaik.ee/paku-kodu/mustad-kassid/