Eile õhtul avaldati Facebookis Kassisõprade foorumis abipalve, kus seisis teade, et Tallinna loomade hoiupaigas ootavad hukkamist kolm siiami kassi – üks kolmeaastane isane kass ja kaks neljakuust kassipoega.

Kodu ootavaid kasse märkas hoiupaiga kodulehel Riina, kes oli mõni aeg tagasi matnud oma vana siiami ning otsis võimalust kodu pakkumiseks uuele kassile. Hoiupaika pöördus ta sooviga võtta esialgu üks siiamitest, kuid lisaks oli ta nõus pakkuma hoiukodu ka ülejäänud kahele siiami kassi välimusega kiisule. Riina soovile vastati hoiupaiga telefonilt, et kõnealused kassid on metsikud ja keldrist püütud, mistõttu neid ei väljastata ning lähevad esmaspäeval hukkamisele.

Riina sõnul oli kiireks reageerimiseks põhjust, sest seaduse järgi hoitakse kasse elus 14 päeva, edasi võib hoiupaik aga loomad hukata. Olukorra muutis kriitilisemaks asjaolu, et esmaspäeviti hoiupaigast loomi omanikele ei väljasta. Seda, miks loomade hoiupaigal pole huvi kasse päästa, Riina ei mõista: "Piltidel olevad kassid ei näinud välja, nagu nad oleksid olnud metsistunud. Pealegi, kui kassidele pakutakse uut kodu, siis mis häda peaks olema hoiupaigal öelda, et nad ei väljasta."

Veel paneb teda nördima asjaolu, et 14 päeva jooksul on õigus hoiupaigal looma hoida, kuid kui inimene soovib pärast 14 päeva täitumist looma endale võtta, et vältida eutaneerimist, ei tule hoiupaik sellistele soovidele vastu. "Vastus on eitav, ei ole pikka dialoogi ei ega põhjendust," on Riina nõutu.

Loomasõpru pahandab enim asjaolu, et Tallinna hoiupaigal ei paista sageli olevat huvigi loomi päästa ja neile kodu leida. Hoiupaik on küll kohustatud üles panema leitud looma info koos pildiga, mille eesmärk on aidata endisel omanikul oma kaduma läinud lemmik taas üles leida. Juhul, kui omanik kadunud loomale järgi ei tule, võib kassile pakkuda 14 päeva möödudes hoiukodu. Küsimus on aga selles, et üles pandud info ja pildid ei tähenda, et loomale üldse kodu otsitakse, on kassisõbrad nördinud. Eriti kehtib see kasside kohta. Tavalisema põhjusena tuuakse välja, et tänavatelt leitud kassid on haiged või metsistunud ja neid päästa ei ole võimalik.

Eestimaa loomakaitse liidu juhatuse liikme Kadri Võreli sõnul on tegemist ilmselgelt omavoliga. "Hoiupaik pigem eutaneerib, kui annab kasse peale 14 päeva täitumist hoiukodudesse. Nad ei seisa loomade huvide eest. Seaduse järgi on õigus looma eutaneerida, kui pole võimalik uut peremeest leida. Kui aga ilmneb, et loomal on huviline, siis hukata ei tohi." Samas ta lisas, et pole põhjust, miks hoiupaik peaks keelduma looma koju andmisest. "Selle asemel, et öelda, helistage uuesti, kui 14 päeva on täis saanud, vastatakse üldsõnaiselt, et loomi me välja ei anna."

Küsimusele, mis on sellise olukorra tinginud, vastab Kadri Võrel, et tõenäoliselt on tegemist varjupaiga juhataja suvaga. "See on tema otsus. Tema käsib, poob ja laseb ja kõik, mis tänases hoiupaigas toimub, käib tema suva järgi."

Hoiupaiga juhatajat Larissa Kozõrevat kahjuks kommentaariks kätte saada ei õnnestunud. Hoiupaiga infotelefonilt vastati, et tekkinud küsimustega tuleks pöörduda juhataja poole, kes neid asju otsustab. Küsimuse peale, miks väideti kassisoovijale, et hoiupaigas olevat kolm siiamit on metsikud ja lähevad eutaneerimisele, vastas hoiupaiga töötaja, et tema sellele vastust anda ei oska, kuna antud juhtum ei ole temaga otseselt seotud. Küll mainis ta, et kõik kolm siiamit on praeguseks hetkeks hoiukodud leidnud.