Metsloomadega kauplemise võrgustikku jälgiva ülemaailmse mittetulundusühingu Traffic'u andmeil konfiskeerisid ametivõimud veebruarikuus korraga 1800 kasti, mis olid täidetud külmutatud Aafrika pangoliinidega. Kõik need kastid olid paigutatud kolme suurde külmutuskonteinerisse. Lisaks neile leiti veel kuus külmikut, milles oli kokku 572 pangoliini ja ka puurid, milles oli 61 elusat pangoliini. Ametivõimud avastasid ka 361 kilogrammi jagu pangoliini-soomuseid, kaks karukäppa ja kahe kalongi surnukehad.

See haarang leidis aset veebruarikuu algul, kui ametivõimud said vihje Sabahi linnas asuva tehase ja 35 kilomeetrit eemal asuva laohoone kohta. Reidi käigus arreteeriti ka 35-aastane kohalik mees, kes väidetavalt tehases töötas.

Kagu-Aasia Trafficu juht Kanitha Krishnasamy sõnul pole just kerge avastada suurt kogust salakaubana välja veetavaid pangoliine, seetõttu on tegemist märkimisväärse reidiga ja Sabahi ametivõimud said haarangu eest ka kitte.

Arvatakse, et konfiskeeritud kauba koguväärtus ulatuks mustal turul ligi kahe miljoni dollarini. Krõbeda hinna tingib paljustki suur nõudlus Aasias. Näiteks kasutatakse pangoliini-soomuseid rahvameditsiinis. Tegelikult pole soomustel aga mingit meditsiinilist väärtust, sest need koosnevad keratiinist, samast valgust, millest koosnevad näiteks inimeste küüned. Paljudes Ida-Aasia kultuurides süüakse ka pangoliinide liha, sest seda peetakse luksuslikuks.

Hinnanguliselt on viimase kümne aasta jooksul salaküttide ohvriks langenud rohkem kui miljon vabas looduses elavat pangoliini. Tegemist on aga haruldase ja omanäolise loomaga, keda võib ohustada väljasuremine, kui küttimine jätkub. 2014. aastal kanti kõik kaheksa pangoliiniliiki väljasuremisohus loomade nimekirja.

Hea on aga see, et väljaspool Aafrikat ja Ida-Aasiat ei tunta pangoliinide vastu suurt huvi, mistõttu pole seal nende jaoks ka turgu.

16. veebruaril tähistati ka rahvusvahelist pangoliinipäeva, mis oli pühendatud inimeste teadlikkuse tõstmisele.

Allikas: iflscience.com