Sel ajal, kui Montana elanikud pesapallisuuruste raheterade tõttu kahjustatud põllukultuuride ja purunenud akende eest hoolitsevad, koguvad osariigi idaosas töötavad bioloogid „surnud parte ja katkiste tiibadega, purustatud koljude ja sisemiste vigastustega kurvitsaid, kusjuures vigastused on tüüpilised löögitraumale,“ teatas Montana Kalastuse, Metsanduse ja Kaitsealade amet.

Big Lake'i looduskaitseala rannajoon oli surnud linde täis, ligi kolmandik piirkonnas elavatest lindudest hukkus või sai vigastada tormis, mille tuulte kiirus ulatus kuni 112 kilomeetrini tunnis. Bioloog Justin Paugh’ sõnul on 5 protsenti järvel märgatud partidest ja kuni 40 protsendi pelikanidest ning kormoranidest vigastatud, enim said kahjustada lindude tiivad.

Big Lake'i looduskaitseala on märgala ja seal asub hooajaline järv, kus pesitsevad kümned rändel olevad ranniku- ja veelinnuliigid, sealhulgas pardid, haned, kormoranid, pelikanid ja kajakad. Erakordselt sademeterohke kevade järel katab järv 1600 hektari suuruse ala.

Karmi tormi tõttu said Paugh’ teatel kannatada kokku 13 000 vee- ja rannikulindu, suurem osa neist hukkus ja nad uhuti kaldale järgneva nelja päeva jooksul. Kahjuks ei ole see arv kindlasti veel lõplik. Osa kannatada saanud lindudest sureb vigastustesse.

Säärane hulk korjuseid paneb metsandusametnikud muretsema, sest kõdunevad korjused võivad levitada haiguseid ja seada sel moel ohtu ka ülejäänud kohaliku linnupopulatsiooni. Näiteks lindude botulism (Clostridium botulinum) on tõsine toksiin, mis võib põhjustada halvatust ja ebaharilikku käitumist, mis on varem põhjustanud laialdast lindude surma.

Eelmisel aastal kaotas naaberosariik Idaho sarnaselt enam kui 100 hani, kes rängas kevadtormis hukka said. Torm tõi endaga kaasa golfipalli suurused raheterad, tugeva tuule ning äikesetormi.

„Kuid lõpetagem positiivse noodiga,“ ütles bioloog Justin Paugh oma avalduses. „Järv on endiselt kaetud veelindudega, kes on elusad ja terved. Elu läheb edasi.“Ametnikud jätkavad olukorra jälgimist.

Allikas: .iflscience.com