Kõnealune majapidamine on vallas probleemiks olnud juba aastaid. Selle aasta septembris jõudis info Eestimaa Loomakaitse Liiduni ja seda teed pidi ka järjega MTÜ Saaremaa Lemmikloomade turvakoduni. Kuna siis keegi konkreetselt abipalvega meie poole ei pöördunud, jäime äraootavale positsioonile, st mida otsustavad ametnikud.

Loomade eluoluga käisid tutvumas veterinaar-ja toiduameti esindaja, kohalik konstaabel, valla veterinaararst ja vallavanem. Tehti ettekirjutusi ja anti loomade eluolu parandamiseks aega kuu. Kolmele koerale ja mõnele kassipojale on vald vahepeal ise uued kodud leidnud. Kaks kassipoega olevat õnnetult hukka saanud.

"Perenaise palvel otsustati algselt talle jätta kolm koera, ülejäänud loomadele uue kodu leidmiseks võeti ühendust meiega," kirjutab MTÜ Saaremaa Lemmikloomade Turvakodu oma Facebooki lehel.

Kui ametnikud mõne aja möödudes ettekirjutuste täitmist kontrollima läksid, siis avanes nende silmadele endine, pehmelt öeldes õõvastav vaatepilt.

Kolm koera ei ole kunagi päevavalgust näinud. Üks neist elab toas pimedas sahvris, kaks kola ja väljaheiteid täis lauda eeskojas, kus valitseb samuti täielik pimedus. Pererahva sõnul ei saa need koerad sealt ka kunagi välja. Valges ämbris, mis ka pildil näha on, ei olnud loomade jaoks hädavajalik vesi, vaid kusi. Fotod on tehtud taskulambi valgel.

Kaks suuremat koera elavad aastaringselt keti otsas. Vanem neist on 15-aastane, noorem koer on vaevu kolmeaastane. Tal on kaelas rihm, mis on ilmselt kutsikaeas kaela pandud ja mis soonis silmnähtavalt kaela.

Loom paistab kuri, aga ta silmad on kurvad. "Meie vabatahtlik igaks juhuks ise loomale ei lähenenud, kuigi too oli saadud kõhutäie eest ülimalt tänulik," kirjutab MTÜ Saaremaa Lemmikloomade Turvakodu. Omanik andis lubaduse koera sooninud kaelarihm veidi lõdvemaks lasta. Sel koeral ei ole külma ja tuulte eest kaitseks mitte mingit peavarju.

Kõik viis musta koera on kui ühe vitsaga löödud, vahet on neil raske teha. Neli neist on isased ja üks on emane koer. Nad on sama ema pojad. Tegu on kahe erineva pesakonnaga 1,5 ja 2,5- aastased noored loomad.

"Õues vabalt liikuvatel koertel ei ole samuti peavarjuks kuuti, nad käivad magamas pööningul heinte sees. Väidetavalt on koerad kurjad ja agressiivsed, kuid meie vabatahtlikud nägid vaid õnnetus olukorras alandlikke ja poolnälginud loomi. Peres on ka neli kassi, kaks neist olid kõhnad ja raabakad. Kaks neist on emased ja kaks isased. Nad on iseloomult väga sõbralikud.

Tuba ja õu kubises kirpudest ja hais oli hingemattev. Ilmselgelt on kirpe ja muid parasiite täis kõik loomad, keda nägime. Muudatuste tegemiseks ette nähtud aja jooksul ei ole pererahvas suutnud mitte midagi ette võtta, ei ole ehitatud kuute ja ketikoertele ei ole võimaldatud rohkem jooksuruumi. Seega ei ole tõenäoline, et sinna perre saaks ühtegi looma jätta ja kõne alla tuleb hoopistükkis loomapidamise täielik keelustamine.

Veel ühe lemmikloomaga, ahtra vana lehmaga, jäi meie vabatahtlikel tutvus sobitamata, aga vallavanema sõnul pole ka selle vaese looma elutingimused kiita. Vaene loom elab poolest säärest saati omaenese väljaheidete sees, sealsamas ta sööb ja ka magab. Heinaga varustab vaest looma üks naaber, kes rendib pererahvalt maad.

MTÜ Saaremaa Lemmikloomade Turvakodu kohtus eile ka vallavanemaga ja pani paika esialgse tegevuskava. Kiiremas korras on hoiukodud vaja leida kolmele pimeduses elavale koerale. Vald tegeleb sellega ja vähemalt ajutine hoiukodu on neile vaestele loomadele praeguse seisuga ka olemas. Enne hoiukodusse viimist tuleb loomadega kindlasti ära käia kliinikus, lasta nad üle vaadata ja teha esmane parasiiditõrje. Esmased kulud tasub vald oma napist eelarvest, aga kuna tegu pole mitte hulkuvate loomadega, vaid omaniku poolt hooletusse jäetud lemmikloomadega, siis palub MTÜ Saaremaa Lemmikloomade Turvakodu siiralt kõigi loomasõprade abi.

MTÜ Saaremaa Lemmikloomade Turvakodu palub märku anda kõigil, kel oleks neile kaheksale õnnetule koerale ja neljale kassile võimalik hoiukodu pakkuda ning väga on oodatud ka päriskodu pakkumised, et uus kodu saaks endale terve ja hoolitsetud looma, siis vajab MTÜ Saaremaa Lemmikloomade Turvakodu abi ka annetuste näol. Kõik kassid ja koerad lähevad uutesse kodudesse kiibituna, vaktsineerituna ja steriliseerituna/kastreerituna ning lahti tuleb saada ka loomi kimbutatud parasiitidest.

Oodatud on toiduabi nii kassidele kui ka koertele, kuna turvakodu võimalused on piiratud.
Rahalist abi ootab turvakodu oma arveldusarvele SEB pangas:

EE931010220047924016
Märksõnaks “Valjala loomad”