Päikesepõlenud delfiin nimega Spirtle ilmus esimest korda välja 2016. aasta mais, kui ta jäi Šotimaal rannikule Cromarty Firthi piirkonnas ligi 24-tunniks kinni, vahendab BBC.

Loom päästeti toona kaldalt ning sellest ajast on ta olnud üks kõige lihtsamini märgatavaid delfiine piirkonnas.

Nüüd ongi Spirtle`it märgatud kodust nii kaugel, et see teeb temast piirkonna delfiinidest kõige kaugemale rännanud isendi.

Aberdeeni ülikooli teadlased, kes on Spirtle`it ja tema nö koduparve pidevalt jälginud, on juhtumist eriti elevil. Teadur Barbara Cheney rääkis Briti rahvusringhäälingule, et kuigi Spirtle`i populatsioonist on märgatud isendeid päris kaugel kodust, siis on selle päikesepõlenud delfiini sattumine Iirimaa vetesse esimene teadaolev juhtum.

"Hetkel me ei mõista veel, et miks see juhtus, kuid see on huvitav juhtum, et kas tegemist ongi unikaalse juhtumiga või lihtsalt on Spirtle`it nii lihtne märgata, et panime seda seetõttu alles esimest korda tähele," rääkis Cheney.

Teaduri sõnul plaanitakse nüüd jälgida, et kas ja millised delfiinid Spirtle`ile järgnevad ning kas nad tulevad tagasi Šotimaale.

Vaalade ja delfiinide kaitsmisega tegeleva organisatsiooni töötaja Charlie Phillips kinnitas samuti, et Spirtle`i tegemisi jälgitakse väga tähelepanelikult ning üritatakse tema käitumist selgitada. "On see toidupuudus või geneetiline vajadus uue populatsiooni DNA järgi? Veel ei oska öelda, aga see on kindlasti ebatavaline," kinnitas Phillips.