Hagar ja ta kaaslased kuulsid kolmest kodutust emasest koerast ja tegid katset neid päästa, kuid koerad on nii kaua omapead elanud ja kardavad inimesi nii väga, et neile on võimatu ligi pääseda. Kaks läheduses töötavat naist on neid nüüd juba kaks aastat toitnud ja nad hoiavad Hagarit koerte käekäiguga kursis, samas kui ta mõtleb nende päästmiseks uusi plaane välja. “Kui kasvõi sammukese koerte poole astute, jooksevad nad üle raudtee ja kaovad,” ütles Hagar.

Ootamatult said Hagar ja ta kaaslased üllatava kõne koeri toitnud naiselt – üks koertest oli sünnitanud mitu kutsikat, kes nüüd väikeses koopas peidus olid.

Kuna kutsikad käisid koopast sisse-välja, oli nende täpset arvu raske määrata. Naised istusid nende juures kuus tundi, jälgides kutsikate liikumist ja otsustasid lõpuks, et ilmselt oli seal kaheksa kutsikat. Lootes, et nende päästmisoperatsioon osutub edukamaks kui nende ema ja tädide oma, suundus Hagar oma meeskonnaga koopa juurde, et 6 nädala vanuseid kutsikaid aidata.

Koopa juurde jõudes kasutasid päästjad juustuburgeri tükikesi, et kutsikad peidust välja meelitada. Kui mõned neist lõpuks välja tulid, märkas Hagar nende hallikaspruuni laigulist karvkatet, mis oli kummaline, arvestades, et kõik kolm kodutut koera olid beežid. Ta mõistis siis, et kutsikate isaks oli kodutu Tanki-nimeline koer, kelle ta samas piirkonnas paar kuud varem päästnud oli.

Kutsikad olid näljased, kuid ka väga ettevaatlikud. Nad olid oma lühikese elu jooksul inimestega väga vähe kokku puutunud. Kohe, kui Hagar esimese kutsika sülle haaras, taandusid ülejäänud hirmunult koopasse.

Koopa sissepääs oli uskumatult kitsas, kuid Hagar ei kavatsenud ilma võitluseta loobuda. Ta kaevas sissepääsu veidi suuremaks ja libistas end pimedusse, lootes, et kutsikad pole kinnivõtmiseks liiga kaugel.

Kui ta oli liikunud nii kaugele kui võimalik, nägi Hagar koopa nurgas kolme kutsikat üksteise kõrval kössitamas. Aeglaselt ja ettevaatlikult tõmbas ta nad ükshaaval välja, kuna koopa sissepääsu juures oli nii vähe ruumi. Tundes esimest korda inimese käte puudutust, olid kutsikad väga hirmunud ja nutsid haledalt, kuni neid silitati piisavalt kaua ja nad mõistsid, et on väljaspool ohtu. „Nad ei saanud aru, mida me seal teeme. Nende arust võisime me olla ka kiskjad, kes neile halba tahavad,“ ütles Hagar.

Kui need kolm kutsikat olid päästetud, läks Hagar tagasi, et püüda leida ülejäänud. Paraku avastas ta, et nad olid liiga sügaval koopas ja nendeni oli võimatu jõuda. “Roomasin umbes kaks meetrit. Seejärel pööras käik vasakule ja viis suuremasse kambrisse,“ ütles Hagar. “Olin küll kolm kutsikat kätte saanud, aga ülejäänud olid seal kambris ja seega liiga sügaval. Kuna käik pööras väga järsult, oli mul võimatu sinna mingeid tööriistu toimetada.“

Otsustanud kindlalt mitte ühtki kutsikat maha jätta, leidis Hagar labida ja hakkas kaevama. “Selleks kulus mitu tundi, kuna pidime tegutsema aeglaselt, et mitte maapinda raputada,“ selgitas Hagar. “Päästeoperatsiooni lõpuks olin mulla varisemise tõttu ühest kõrvast peaaegu kurt. Iga kord, kui rong möödus, oli tunda maa värisemist. See oli päris hirmutav kogemus.“ Lõpuks oli Hagar kaevanud nii sügavale kui võimalik ja käes oli aeg proovida ka ülejäänud neli kutsikat välja tuua.

„Mul oli väga vähe ruumi, kuid suutsin koopasse roomata. Ma ei saanud isegi oma pead tõsta, “ kirjeldas Hagar. “Kompisin lihtsalt maad enda ümber ja haarasin kutsikate erinevatest kehaosadest kinni – kui saba kätte sain, tõmbasid teised päästjad mind koos koeraga jalgupidi välja.“

Protsess oli pikk ja keeruline, hõlmates arvukalt pimesi krabamisi ja pisikeste kutsikate hädakisa ning hirmust karjumist, kuid üksteise järel suutis päästjate rühm koerakesed kitsast koopast välja tuua, kuni lõpuks olid kõik kaheksa ohutult päevavalguse käes ja armastavate inimeste süles. Kuigi naised olid Hagarile kinnitanud, et kutsikaid oli ainult kaheksa, läks ta igaks juhuks tagasi koopasse ja kuulatas veel viimast korda väga hoolikalt. Oma suureks vapustuseks kuulis ta koopasügavusest kostvat nõrka ja hädist niutsumist.

Pärast täiendavat roomamist ja otsimist leidis Hagar lõpuks üheksanda kutsika. Too oli nii hirmunud ja tilluke, et polnud ilmselt kunagi koopast lahkunud, mistõttu naised ta olemasolust midagi ei teadnud.

Päästeoperatsioon kestis kokku umbes seitse ja pool tundi. Kutsikad puhastati, vaadati üle ja jagati kahe erineva kasupere vahel, kus nad kõigi hämmastuseks ja rõõmuks igati edukalt kasvavad.“Kutsikatel läheb suurepäraselt,“ ütles Hagar. “Nad on väga õnnelikud.“

Nüüd, kui kutsikad ja nende isa Tank on kõik turvaliselt päästetud, koondavad Hagar ja tema meeskond oma jõupingutused ka kutsikate ema ja tädide lõplikuks päästmiseks. Nad on mõelnud välja uue, pikaajalise plaani, mida loodetavasti saadab edu ja lähema kahe kuu jooksul hakkab kogu pere elama turvaliselt oma armastavates päriskodudes.

Allikas: The Dodo