„Norras on koerte seas levimas seni tuvastamata haigus, mille tunnusteks on kõhulahtisus ja oksendamine. Koerte üldseisundi halvenemisele võib järgneda surm,“ ütles VTA loomatervise ja -heaolu osakonna juhtivspetsialist Ainike Nõmmisto. „Kahjuks ei ole haigusetekitajat veel kindlaks tehtud, mistõttu ei ole täpselt teada ka haiguse levikuteed.“

Salapärane haigus on Norras nõudnud juba enam kui 20 koera elu, vahendab YLE. Levivad kahtlused, et haigus võib nüüdseks olla jõudnud ka Soome. Hirmu külvab Soomes Teuva vallas elava Pia Hoppa avalik sotsiaalmeedia postitus, milles ta kirjeldab oma kahe koeraga juhtunut. Naise sõnul esinesid koertel sarnased sümptomid. Koerad kannatasid ägeda kõhulahtisuse käes ja üks koertest heitis hinge enne, kui koduvisiidile kutsutud veterinaararst kohale jõudis. Nädal hiljem haigestunud teine koer on nüüdseks väidetavalt taastunud. Naise avalikku postitust on jagatud üle nelja tuhande korra. Sellest juhtumist on teadlikud ka valla kohalikud loomaarstid, kelle sõnul on see ainus teadaolev omalaadne juhtum Teuva piirkonnas. Kohalikud koeratrennid ja näitustreeningud on igaks juhuks aga tühistatud.

Kuna infot on hetkel vähe, ei ole Soome toiduamet juhtumit täpsemalt kommenteerinud. Toiduameti vaneminspektor Virva Valle arvas, et koera surma põhjuseks võib olla ka ükskõik milline äge haigus, ja lisas, et olukorda jälgitakse tähelepanelikult. Mitmed Soome loomakliinikud on kasutusele võtnud lisameetmed, näiteks peavad koerad visiiti ootama autos, koerte omavahelist kontakti püütakse vältida ning kliinikuruumide desinfitseerimisele ja puhtusele pööratakse tavapärasemast suuremat tähelepanu.

VTA ja Eesti Kennelliit jälgivad Nõmmisto sõnul tähelepanelikult sündmuste arengut ja rakendavad meetmeid vastavalt olukorra arengule. „Seniks kutsume koeraomanikke, eelkõige neid, kes võtavad osa koertenäitustest ja muudest sarnastest üritustest, järgima bioohutusmeetmeid, selleks et tõkestada nakkuse levikut,“ sõnas Nõmmisto. Koeraga Norrasse reisimist tasub vältida ja haigussümptomite ilmnemisel soovitab VTA pöörduda koos koeraga viivitamatult loomaarsti poole.

Allikas: yle.fi