Looduskaitsja Weidong Li avastas Ili Pikad 1983 aastal ja tal võttis järgmised 20 aastat aega enne, kui tema teekond teise, sama liigi isendiga ristus. Lil õnnestus seda iludust kohata Tian Shani ehk taevamägedes Kesk-Aasias. See liik, ametliku nimetusega Ochotona iliensis, sai nime Ili Li kodulinna järgi.

Alates 1983. aastast, mil jänesed avastati, on liigi populatsioon hinnanguliselt 70% ulatuses langenud. Isendeid on tänaseks järgi jäänud vähem kui 1000.

Li Weidong, mees, kes liigi avastas, lausus: “Mina olin see, kes selle ainulaadse liigi avastas, ma vaatan, kuidas ta on sattunud väljasuremisohtu ja kui see liik minu silme all välja sureb, siis tunnen end selles kohutavalt süüdi.”

Selle väga haruldase liigi kohta ei leidu palju infot, kuid teadlased usuvad, et liik on jänestega lähedalt suguluses. Li ja tema vabatahtlikud kahtlustavad, et liigi väljasuremise põhjuseks võib olla inimesest tingitud kliimasoojenemine. Olles sellest armsast loomakesest niivõrd sügavalt lummatud, otsustas Li oma pensionipõlve selle looma uurimisele pühendada. Hetkel ei ole olemas mitte ühtegi ametlikku organisatsiooni, kes oleks Ili Pika uurimisele, kaitsele ja säilitamisele süvitsi pühendunud. Weidong loodab, et need uued pildid äratavad inimestes tähelepanu ja liigi kaitse ja säilitamisega hakatakse tõsisemalt vaeva nägema.

Allikas: shareably.net