Juba eelnevatest aastatest on teada, et mitmed riigid kasutavad radikaalseid meetmeid, et kodutud loomad tänavatelt eemaldada. Samasugune olukord oli ka nüüd Venemaal, kes oli tänavune maailmameistrivõistluste võõrustajariik. "Meieni jõudsid kaadrid kodututest koertest, kellele söödeti mürgitatud toitu, mille tulemusena surid loomad väga piinarikkasse surma. Tegemist ei olnud mõne üksiku loomapiinajaga, vaid kohalikud ametivõimud pakkusid avalikult sellist tööd, et „puhastada“ tänavad kodututest loomadest," meenutas Birgit Nurmela jahmatavat vaatepilti.

Mis Venemaal toimus? Loe lähemalt SIIT.

"Loomakaitseorganisatsioonina otsustasime, et peame nende loomade kaitseks välja astuma. Oma kampaaniaga kutsusime FIFA juhtorganit üles lisama loomade heaolu klauslit oma eetikakoodeksisse. FIFA eetikakoodeks kaitseb nii mängijaid kui ka õiglase jalgpalli kuvandit. Leiame, et oleks täiesti loomulik, et kaitstud oleksid ka loomad, kelle elu nende kodumaal toimuvad jalgpalli MM-id tihti mõjutavad. Jagasime sotsiaalmeedias kaadreid loomade olukorrast Venemaal ning kasvatasime avalikku teadlikkust antud teemal. Avasime ka kodulehe, kuhu inimesed said meie eesmärgi toetuseks allkirju anda," räägib Nurmela.

Kogu kampaania lõppes pärast FIFA MM-i lõppu, 18. juulil. Kampaania oli edukas – ainuüksi Eestis kogus organisatsioon kokku ligi 9000 allkirja. Sotsiaalmeedia vahendusel jagati videosid ja pilte, mis jõudsid paljude loomasõpradeni ning said suurel hulgal tagasisidet. "Täitsime oma eesmärgi, milleks oli laiemale avalikkusele kodutute loomade olukorra teadvustamine enne suuri spordisündmusi. Väga paljud head inimesed toetasid meid erinevatel viisidel. Tänu annetustele saime aidata ühte suurimat Venemaal tegutsevat, Kozhukovo loomade varjupaika. Väga paljud koerad päästeti tänavatelt ja said sellega uue võimaluse. Varjupaigas anti neile süüa ja vajalikku arstiabi," meenutab Nurmela tehtud tööd.

Kampaania üleeuroopaline edukus paistis silma ka FIFA-le endale, tänu millele sai organisatsioon nendega kontakti astuda. "Väga positiivne oli, et nad said kodutute loomade olukorrast teadlikuks ning ütlesid, et mõistavad sellise loomade tapmise hukka. Tänu kõigi loomakaitseorganisatsioonide üleskutsele alustas FIFA koheselt läbirääkimisi kohalike ametijõududega, et nad investeeriksid steriliseerimis- ja kastreerimisprogrammidesse, mis tagaks efektiivse ja humaanse kontrolli loomade populatsiooni üle."

Organisatsioon Nähtamatud Loomad on spetsialiseerunud küll pigem farmiloomade kannatustele toiduainetööstuses, on nad ka osa ülemaailmsest loomakaitseorganisatsioonide võrgustikust, mille raames tehakse omavahel tihedat koostööd ning viiakse läbi erinevaid kampaaniaid."Meil on siiralt hea meel, et nii paljud inimesed loomade olukorrast hoolivad!"