Loomade Kiirabi Kliinik teavitas oma Facebooki lehel, et leptospiroosi esineb tõepoolest ja ennekõike praegusel niiskel perioodil, aga paanikaks siiski põhjust ei ole.

Sellest hoolimata tasub olla ettevaatlik, sest leptospiroos on ääretult eluohtlik haigus, millesse võib koer nakatuda vaid poriloigust pisut vett lakkudes. Kuna ilmade jahenedes otsivad närilised talvitumiskohti ja liiguvad rohkem majadesse või nende lähedusse, saastavad nad keskkonda, käivad ka koerte kaussidest söömas-joomas ning ka sel viisil võib nakkus koerani jõuda, juhib Loomade Kiirabi Kliinik tähelepanu nakkuse ohtlikkusele.

Loomaarst Tiina Toomet räägib leptospiroosist lähemalt SIIN.

Leptospiroosi vastu saab vaktsineerida ja see on väga oluline. Loomade Kiirabi Kliinik kirjutab, et kuivõrd Eestis on liikvel erinevaid vaktsiine, on kriitilise tähtsusega, et kasutatakse just 4-valentset vaktsiini ning leptospiroosi vastu vaktsineeritakse 1 kord aastas.

Kahjuks ei anna ka järjepidev vaktsineerimine paraku 100%-list garantiid, sest haigustekitajal on tegelikkuses rohkem kui 4 erinevat tüve.

Mida sina oma koera kaitsmiseks teha saad?

Vaktsineeri teda korrapäraselt, võta matkadele joogivesi kaasa ja väldi seda, et loom poriloigust jooma pääseks. Kui sinu koeral on ka õues söögi- ja jooginõud, siis puhasta neid igapäevaselt ning võimalusel takista ka näriliste levikut inimeste ja loomade elukeskkonda.