Abipalvele vastas Kasside Turvakodu MTÜ vabatahtlik, kes helistas hädaabinumbril 112. Tema kõne ühendati pääste operatiivkorrapidajaga, kes vastas, et päästjad selliste juhtumitega ei tegele.
"See tuli ootamatu üllatusena ja selgituseks öeldi, et päästekeskus tuleb kohale vaid siis, kui loom on eluohtlikus seisundis."

"Küsimuse peale, kas viis päeva söömata ja joomata puuladvas kiikuv loom ei ole eluohtlikus seisus, vastati, et see ei kuulu nende valdkonda," selgitas vabatahtlik. 

Seejärel helistati Eesti Arboristide Ühingusse ja juba vähem kui tunni pärast olid kaks vabatahtlikku arboristi varustusega kohal. Professionaalsete võtetega oli kassi allatoomine vaid minutite küsimus, kuigi hirmunud loomake ronis ka arboristide eest puu latva.


Kuidas sellises olukorras toimida? 

Põhja päästekeskuse pressiesindaja Inderk Hirsi sõnul on praegu Tallinnas süsteem selline nagu ülejäänud Eestis - loomale sõidab appi lähim päästemeeskond. "Loomale sõidavad päästjad appi juhul, kui loom/lind on ohtlik inimese elule või tervisele või kui looma/linnu elu on ohus, ta on abitus seisundis, kinni looduslikes või tehislikes konstruktsioonides." 

"Konkreetse kassi puhul ühendas häirekeskuse päästekorraldaja helistaja päästeameti Põhja päästekeskuse vanemoperatiivkorrapidajaga, kes võttis vastu otsuse, et sellele konkreetsele sündmusele päästemeeskonda välja ei saadeta, kuna looma elu pole otseselt ohus," selgitas Hirs ja lisas, et võib juhtuda, et inimene, käies ehmatusest puu otsa jooksnud kassi sealt alla hõikamas, võib põhjustada olukorra, kus kass ehmub veelgi ja pruugigi alla tulla.

Päästeteenistuse üldine seisukoht on, et puu otsas istuv kass ei ole abitus seisundis. Seega, kui kass pole oksa külge seotud ega okste vahel kinni, pole mõtet häirekeskusesse helistada. Hoopis teine lugu on siis, kui loom on hädas ja silmnähtavalt olukorras, millest ta oma jõududega välja ei tule. 

Hirs toob näiteks konkreetsed näited, mil päästjad on loomadega juhtunud õnnetustele kiirelt reagerinud. Nõmme sündmusega samal päeval oli juhtum Tartus, kus kass oli metallist tooli vahele kinni jäänud ja tema kättesaamiseks oli vaja päästjate abi ja 18. märtsil päästsid Tõrva päästekomando päästjad vabaks akna vahele kinni jäänud kassi. 

Kuhu pöörduda, kui leitakse hädas või hukkunud loom?

Vigastatud metslooma leidmise korral tuleks helistada Keskkonnainspektsiooni valvenumbril 1313. Samal numbrilt saab küsida abi, kui märkate eksinud ulukit liikumas elurajoonis. Siiski ei maksaks iga rebase pärast valvenumbrile helistama hakata, kuna loom võibki linnas elada ja olla näiteks toiduotsingutel. 

Tallinnas võtab hukkunud koduloomade kohta teateid vastu Häirekeskuse koosseisus tegutsev abitelefon 1345. Sealt antakse teade edasi loomade varjupaigale, kes looma omakorda ära toimetab. Abitelefoniga on tänaseks ühinenud Tallinn, Maardu linn, Viimsi, Harku ja Saku vald.

Kui inimene leiab tänavalt vigastatud või abitus seisundis kodulooma, tuleb helistada hädaabinumbril 112 ning Häirekeskus annab väljasõidukorralduse edasi päästjatele. 

Riigimaanteelt leitud surnud looma äraviimiseks tuleks helistada maanteeinfo telefonile 1510. Kohalikul maanteel leitud surnud loomade äraveo eest vastutab kohalik omavalitsus.