Anonüümse kaebuse peale kohapeal käinud loomakaitsjad märkasid kümneid ja kümneid kisavaid linde maja ümber ning taevas tiirutamas. Mõned pugesid eterniidi ja otsalaua vahelt sisse ning mõne aja pärast vupsasid jälle välja. Teised aga üritasid kilet paigaldavate töömeeste vahelt oma poegade juurde pääseda.

Loomakaitsjate väite peale, et linnupesad on ju maha lükatud ja maas oli näha ka üht surnud lindu, vastasid ehitusmehed, et nemad pole pesasid lõhkunud. Kuid loomakaitsjate sõnul oli ometi näha, kuidas pääsukesed ehitustööde käigus katusekonstruktsioonide vahele lendasid. Lõpuks tunnistasid ehitusmehed ka ise, et pääsukesed üritavad leida teed katuse vahele ning avaldasid kilet paigaldades lootust, et küllap linnud leiavad teise tee, kuidas poegade juurde pääseda.

Keskkonnainspektsiooni Tartumaa büroo juhataja Tanel Türna sõnas Lemmikloom.ee-le, et pääsukeste pesad olid lõhutud juba enne ehitustegevuse algust ning kohapeal käinud ametnikud pööningult ega tellingutelt linnupesi ega poegi ei leidnud. "Eile jõudis meieni ka kohapeal filmitud materjal, mille läbivaatamisel samuti sissemüüritud poegi ei tuvastatud. Vaatan ka ise saabunud materjali läbi ning kui rikkumine tuvastatakse, siis sellega kindlasti ka tegeleme," lubas Türna.

See aga loomakaitsjate muret pääsukeste pärast ei vähenda. Majaelanikud on vihased anonüümse teataja peale, sest tahavad sooja kodu ja väiksemaid kulusid. Linnud aga käivad katuse vahel poegi söötmas ja ehitaja ei lase neil seda teha.

Loomakaitsjad rõhutavad, et taolisi jamasid saab aga vältida kui inimesed ise oleksid kevadel katusealuse ning pööningu üle vaadanud.

Täispikka lugu toimunust saad lugeda SIIT.