Nii nägi tööle kiirustav kohalik mees Rune Lund, kuidas paar-kolm põhjapõtra Mosjøeni kesklinna surnuaias hauakääbaste vahel pärgi ja lõikelilli söövad. Rahuliku inimesena otsustas Lund, et hea küll, järgmine kord tuleb ikka fotokas kaasa võtta. 

Kui Lund päev hiljem samast kohast mööda sõitis, kukkus tal karp lahti, sest hauakivide vahel pidas oma morbiidset kalmistupiknikku sedapuhku juba umbes 30 põhjapõtra. Loomulikult tegi Lund sellest pildi.

Kui Norra rahvusringhäälingu (NRK) toimetaja sealse põtrade toidupiirkonna omanikult Torstein Appfjellilt asja kohta uuris, tunnistas Appfjell, et lugu on kehv. Appfjell, kellel on ka endal põhjapõdrad, vabandas loomade taktitu käitumise pärast toiduvalikul ja kinnitas, et ta isiklikult austab nii kadunuid kui ka viimaste omakseid. 

„Põhjapõdrad ei peaks surnuaias olema ja me võtame seda juhtumit täie tõsidusega,” rääkis Appfjell NRK-le. Mees põhjendas põdrapiknikku osaliselt sellega, et tänavu on loomadel vähe toitu ja lõpuks otsivad nad seda isegi kohtadest, kus seda ei peaks olema.

Nii Appfjell kui ka vöörmünder Ernst Hegdal kinnitasid NRK-le, et põhjapõder läheb surnuaiale üsna harva.


„Inimestel tuleb väravad enda järel hoolikalt kinni panna. Põdrad lähevad sinna, kus on jäljed ja kus on toit. Aga loomulikult saan ma täiesti aru, et rahvas on pahane,” ütles Appfjell NRK-le.

„See on üle mitme aasta esimene kord, et neid siin nii palju on. Ja kui te minult nüüd küsite, et kas see on midagi hullu, siis ma ütlen, et ei ole. Ma olen siin kaheksa aastat töötanud ja see pole kunagi probleem olnud. Kohe, kui põhjapõdrad tulevad, on ka omanikud platsis ja ajavad nad minema,” rääkis vöörmünder Hegdal NRK-le, kuid tunnistas samas, et ka tema mõistab inimeste meelehärmi.

Lundi sõnul olid neil põtradel, keda ta nägi, „GPS-kellad” kaelas ja seega on põdraomanikel lihtne loomade asukoht kindlaks teha ja nad minema ajada.

„Paljud inimesed on vahejuhtumile reageerinud ja häiritud. Surnuaed on ju otse Mosjøeni kesklinnas,” märkis Lund ja lisas, et näeb kaht võimalikku lahendust – mõlemad on aga liiga äärmuslikud, et neid kasutusele võtta.

„Kas tuleb hakata kopteriga üle surnuaia lendama? Või tuleb põdrad hauakivide vahel maha lasta?” küsis Appfjell NRK-lt.

Mosjøen on umbes Haapsalu-suurune linn mis asub Vefsnfjordeni tipus, polaarjoonest vähem kui sada kilomeetrit lõunas.