Klepetan ja Malena on kurepaar, kes elab Horvaatias, Brodski Varosi külas. Umbes 20 aasta eest sai emaslind salaküti kuulist haavata. Seetõttu ei saanud ta enam lennata ja liituda oma sugulastega, kes talveks soojale maale rändasid. Rändeinstinktile on aga võimatu vastu panna, mistõttu oli isaslind Klepetan sunnitud kaasast lahkuma ja Aafrika avarustesse suunduma. Kuid toonekurgedel on ka imeline navigeerimisvõime, tänu millele pöördus Klepetan tagasi täpselt samasse kohta Horvaatias, kust ta lahkunud oli. Ja sai nii muidugi uuesti Malenaga kokku.

Viimase 17 aasta jooksul on isaslind teinud iga kord oma reisi ja naasnud Horvaatiasse. Ohte vältides on Klepetanil õnnestunud iga kord tagasi tulla, tehes õnnelikuks mitte üksnes oma kaasa, vaid ka kogu küla ja tohutul hulga inimesi kogu maailmast, kes sellest loost kuulnud on.

Eriti rõõmus on üks kohalik elanik. Pensionärist kooli kojamees Stjepan Vokic on võtnud enda kohuseks kaitsta Malenat talvisel ajal. Tema oligi see, kes ta kunagi haavatuna leidis ja terveks ravis. Vokic seab suvel kurele garaažis eluaseme sisse ja teeb talle kevadiste temperatuuride saabudes pesa.

„Sel aastal üllatas Klepetan mind väga,“ selgitas Vokic. „Ta saabus varem kui tavaliselt. Põhjust ma loomulikult ei tea. Tegelikult pole ta ühelgi aastal nii varakult kohale jõudnud.“

Vokic märkas lähedal asuval mänguväljakul toonekurgi, kuid ei saanud aru, kas ka Klepetan on nende seas. Ent kui ta toiduämbri võttis, eraldus rühmast üks isane kurg – erinevalt teistest lindudest on tema söötmisega harjunud.

„Ta oli üsna kurnatud ja sõi peaaegu kilo liha. Seejärel kõndis ta veidi platsil ringi, enne kui lõpuks Malena juurde läks. Ja siis ei kulunud kuigi kaua aega, kuni nad teineteist hellitama asusid,“ lisas Vokic naeratusega.

Allikas: croatia-times.com