Turvakodu perre kuulub viis liiget: ema Janika, isa Margus ning lapsed Liis, Ingel ja Laurits. Pereema Janika ülesanne on kasside ravimine ja hooldamine. Kuna aga kõike seda tehakse hobi korras ehk oma täiskohaga töö kõrvalt, siis sellel ajal, kui Janika parasjagu tööl on, võtab kõik tema kohustused ja ülesanded üle pereisa Margus, kes on ehitanud ka kassidele tuppa ronimispuud ja õue suure jalutuspuuri. Lastelgi on igaühel täita oma ülesanne, mida nad teevad suurima rõõmuga ja üldse mitte vastumeelselt: Ingel hoolitseb, et kassid saaksid hommikuti ja päeval süüa, Liisu on kiisubeebide ja -emmede eest hoolitseja, mil Laurits aitab kõiges jõudumööda kaasa.

Kõige selle kõrvalt on valminud ka täiesti omaette projekt, millega proovitakse kiisudele raha teenida. Nii on ühes mehega loodud rõiva- ja ehtebränd Six Cats Design. Pereema Janika ja vanem tütar redisainivad riideid ja jalatseid ehk annavad vanadele esemetele uue hinge – kõike seda ikka meid ümbtitseva heaks –, millele lisaks tegeleb pereema ka heegeldamisega. Pereisa Margus valmistab aga steampunk-stiilis ehteid.

Praegu on perel kodus 20 kassi, kaks koera, üks tšintšilja ja 11 kukke-kana. Neli kassi on nende enda omad, teised on kõik turvakodu kiisud. Kusjuures viimane õnnetuke saabus nende hoole alla alles üleeile õhtul.

Turvakodus on nii hea!

Viimatine päästmisaktsioon

Üleeile, 24. juulil hakkas Facebooki gruppidesse tulema postitusi ühest õnnetust valgest kassist, kes konutab nukralt Tartus Vasara tänaval ja on tõenäoliselt varsti suremas. Postituste all võttis sõna mitmeid murelikke inimesi, kuid polnud ühtegi konkreetset teadet, kas kassiga on juba ka tegelema mindud. Nii otsustaski Tartus elav pere postitust nähes kohe kassile järele minna, hoolimata sellest, et kell oli juba pool üksteist õhtul.

Kui murelik pererahvas kohale jõudis, oli kass tõesti endiselt maja ees, aga vaatepilt, mis ees ootas, võrdlemisi nukker. „Kohe oli näha, et ta on haige. Silmadest ja ninast tuli mädast eritist, hingamine väga raske, silmad turses, kõht väga punnis – äkki on tiine?” kirjutas turvakodu perenaine ja lisas, et kiisul pole saba ning tema käpp on kõver ja ilmselt kunagise vigastuse tagajärjel valesti kokku kasvanud.

Vasara tänavalt leitud kass

Pere, kellele on kasside abistamine väga südamelähedane, ei suutnud mõistagi kassi sellises abitus seisus sinna maha jätta, mistõttu võeti pisike hädasolija endaga kaasa. „Täna kell 10 olimegi kliinikus ja kiisu jäi sinna. Tehakse vereproov ja vaadatakse kiisu läbi, kuidas teda aidata saaks,” kommenteeris turvakodu perenaine eile.

Annetuste kogumiseks omamoodi viis

Nagu hoiukodud ikka, ei saa ka nemad läbi annetusteta. Küll aga on neil hoopis omamoodi viis, kuidas annetusi koguda – nimelt koguvad nad inimestelt kokku üleliigseid asju, mida siis tasuta ära jagada. „Meile võib tuua annetuseks kõike, mis kodus üleliigne on ja mida võiks kellelgi teisel majapidamises vaja minna,” kirjutab perenaine, lisades: „Samas võib tulla ja võtta meilt, mis puudu on.” Kõige selle kõrval on inimestel võimalus toetada kiisusid endale sobiva summaga. Mingit kohustust selleks aga ei ole, rõhutab perenaine.

Kirbuturg

Praeguse olukorra teeb nukraks see, et kliinikusse suundunud kiisu vajab ravi võimalikult kiiresti. Turvakodul on aga kliinikule veel eelminegi arve tasumata. Seepärast oleks pererahvas väga õnnelik, kui leiduks inimesi, kes saaksid nende tegemisi toetada.

Annetused võib teha turvakodu arvele:
Kasside Turvakodu "Six Cats" MTÜ
Swedbank EE492200221068908842

Pikemas perspektiivis kutsub aga pererahvas kõiki enda koju kaupa saatma või saadetud kauba seast endale meelepärast valima, et kaubaringluse toel annetusi koguda. Kirbuturud on ju igati toredad ettevõtmised ja kui seeläbi saab veel abivajajaid aidata, oleks patt mitte läbi astuda.

Vaata ka turvakodu tegemisi Facebookis!

LOE KA: