Üle kümne tunni istus 300 koera räpastes ja väikestes puurides kinni. Oli meeletult palav päev, paljud koertest olid näljased, ilma joogiveeta ning valudes. Neil oli väikestes puurides meeletult ebamugav, lisaks olid paljud haiged või vigastatud. Nad olid surutud üksteise kõrvale nii tihedalt kui vähegi mahtus.

Hiina politseinik Peter Li koostöös organisatsiooniga International Humane Society (HSI) kirjutas, et mitte ühtegi koeri täis kaubikut ei ole varem enne sihtkohta jõudmist kinni peetud. Jilin, kuhu kaubaauto teel oli on suuruselt teine koeraliha turg Hiinas.

Loomade heaolu eest seisvad advokaadid jõudsid sündmuskohale kiiresti. Olukorrast teatati ka õiguskaitse organisatsioonidele. Koeraliha on Hiinas küll legaalne, kuid ametnikud kutsuti sündmuskohale koerte olukorda ja tervislikku seisundit hindama. Lisaks peab juhil olema iga koera tervislikku seisundit tõendav sertifikaat.

Veoauto, mis koeri vedas sai lõpuks peatatud. Peale kahetunnist dialoogi autojuhi, adokaatide ja politseinikega, õnnestus ametnikel saada kätte kõik autos olnud koerad. Politsei konfikeeris 300 koera, kes anti edasi loomakaitsjate hoole alla.

Osad päästetud koertest nägid välja nagu tüüpilised lemmikloomad või ustavad valvekoerad. Nende käitumise järgi võib öelda, et need koerad olid kindlasti sotsialiseeritud ja inimesega tuttavad. Koheselt, kui nad vangistusest päästeti, otsisid nad innukalt inimeselt lähedust ja tema puudutust.

"Hiinas ei ole eraldi farme, kus koeri liha pärast kasvatatakse,” ütles Li. “Arvatakse, et enamik koertest, kes toidulaual oma eluteekonna lõpetavad, on varastatud lemmikloomad või hulkuvad koerad."

Päästetud koerad on nüüd veterinaaride valvsa hoole all taastumas ning otsivad endale varsti uued ja hoolivad kodud.

"See edukas päästeoperatsioon on loomade heaolu eest hoolitsevatele aktivistidele suureks innustuseks ja julgustuseks,” ütles Li. "See näitas, et koeraliha kaubandust on võimalik peatada, kui riigi seaduseid rangelt järgitakse ning tegevus on läbi ja lõhki kontrollitud."

Allikas: The Dodo