Vaid 40 senitmeetri kõrgusest ja mõne õhuauguga varustatud kastist leiti kolm väljasuremisohus Siberi tiigri kutsikat. Kutsikad olid kastis veetnud lisaks seitsmele lennujaamas viibitud päevale ka terve lennureisi. Nad olid räpased ja üleni oma väljaheidetega kaetud. Lisaks kimbutasid neid ka tõugud. Need neljakuused kutsikad olid eluohtlikult janused ja näljased. Nad ei suutnud isegi püsti seista.

"Mitte ükski silt ei indikeerinud, et selles kastis on tiigrid, vähe sellest, seal ei olnud isegi kohustuslikku märget, et tegu on elusloomadega. Samuti ei olnud kastil ühtegi saatja või vastuvõtja kontakti," kirjutas Animals Lebanon (AL) päästegrupp.

Kutsikad olid teel Ukrainas asuvast Nikolaevi loomaaiast Samer al-Husainawi loomaaeda, Damascuses Süürias. Markeerimata kast peeti Beirutis kinni. "Kui me kutsikad lõpuks kastist välja saime, siis roomas seal ringi kümneid ja kümneid tõukusid. Need ronisid kõikjal kutsikate tagakäppade ja päraku ümber,” kirjeldas nähtut lennujaama tegevdirektor Jason Mier.

Hetkel on kutsikad Animals Lebanon päästeorganisatsiooni hoole all. Lootus on, et ebainimlike pidamis-ja transporditingimuste ning kutsikate halva tervise tõttu loomad konfiskeeritakse ning antakse vastava varjupaiga hoole alla, kuid selle otustab kohtunik.

Kahjuks on need kutsikad vaid kõige hiljutisem näide mustal turul toimuvast. "Alates 2012. aastast on Ukraina loomaaias elav kutsikate ema toonud ilmale vähemalt 12 kutsikat,” rääkis Mier. “Ülejäänud üheksa on juba maha müüdud."

"Õnneks on need kolm kutsikat nüüd heades kätes. Neil on ruumi oma õõvastavast reisist toibuda ja nad mängivad ja jooksevad juba lõbusalt ringi. Mieri sõnul ei olnud tiigritel isegi nimesid. Selle asemel tehti neil vahet kindlate koodide alusel. Päästetud kutsikad said väärilised nimed südamlike inimeste järgi, kes antud organisatsiooni kaudu ka varem loomi päästnud on.

"May on kõige enesekindlam emane. Ta on alati esimene, kes uusi asju proovib või süüa võtab. Tania järgneb Mayle ja hoiab sageli tema külje alla. May ja Tania venna nimi on Antoun. Ta on arglikum kui teised, kuid omavahel saavad nad hästi läbi ja mängivad üksteisega innukalt," sõnas Mier. Kutsikad said ka vajalikud vaktsiinid ning läbisid arstliku kontrolli.

Kuid nad ei ole veel täielikult väljaspool ohtu. On võimalus, et nad saadetakse tagasi Ukrainasse või viiakse Süüria loomaaeda, kuhu nad algselt teel olid. "Suured kaslased võivad mustal turul väärt olla kümneid tuhandeid dollareid, mistõttu kutsikate omanik ei anna kindlasti võitluseta alla, kuid meie võitleme tiigrite heaolu pärast," kirjutas AL.

Allikas: The Dodo