Teisipäeval, 16. mail olid kaks hobust teel Central Parki, et turistidele ratsasõite pakkuda, kuid Manhattani 8. avenüü valgusfoori juures juhtus nendega õnnetus. Valge hobune ees ja tumepruun hobune nimega Billy tema järel ootasid nad keset liikluskeerist valgusfoori rohelist tuld. Samal hetkel aga mürises neist mööda suur haagis ja üks mees lohistas otse nende selja taga müügikäru. Selle lärmi peale ehmus Billy. Ta sööstis šokeerituna tagasi ja hakkas tipptunni liikluses perutama.

“Tegemist oli ilmselgelt väga hirmunud hobusega,” ütles Jill Carnegie, New Yorgis hobukaarikute kasutamise vastu võitleva rühmituse NYCLASS pressiesindaja. “Näiliselt põhjuseta hakkas hobune perutama ja ringi tormama, komistades omaenda jalgadele. See oli päris õudne vaatepilt.” Lõpuks põrkas Billy kokku kollase minibuss-taksoga ning oleks võinud tõsiselt viga saada.

“Pildid räägivad tegelikult iseenda eest,” ütles Carnegie. “See oli ränk kukkumine. Ilmselt sai ka sõidukijuht raputada.” Billy ei saanud enam ise püsti ja möödujad pidid aitama teda tõsta. “Ta lebas mitu minutit keset 8. avenüüd maas, mis näitab, et ta sai üsna kõvasti viga, sest sellises keskkonnas oleks iga hobune üritanud end püsti ajada,” selgitas Carnegie.

“Hobusel oli kindlasti vähemalt jalavigastus,” lisas ta. “Tunnistajate teatel lonkas hobune pärast ülesaitamist. Ka tema pea hoiak viitab võimalikule peatraumale.” CBS Newsi andmetel vaatas ettevõtte loomaarst Billy pärast juhtunut üle ja tunnistas ta terveks. Carnegie kahtleb, kas kontroll oli piisavalt põhjalik. “Võimatu, et loomaarst sai korralikult ta pead uurida, ” ütles Carnegie. “See oli lihtsalt üldfüüsiline hinnang, mis põhines hobuse välimusel ja võib-olla lühikesel ringikõndimisel.”

Kahjuks juhtub hobustega New York Citys liigagi tihti õnnetusi. Paar kuud tagasi varises oma vahetuse alguses kurnatusest kokku kaarikut vedav hobune nimega Max. Aasta varem nägid tunnistajad, kuidas kaarikujuht karjus 14-aastase raskeveohobuse peale, kes oli samuti tänaval kukkunud.

Hobune Max, kes kurnatusest kokku varises.

Ja nimetatud juhtumid on vaid need, mis on dokumenteeritud. Carnegie usub, et hobused kukuvad liiklusmöllus palju sagedamini, kui avalikkuses teada antakse, kuid sündmused jäävad tähelepanuta.
Ehkki Billy polnud õnnetuse ajal kaariku ees, usub Carnegie - ja koos temaga üha kasvav osa avalikkusest, - et hobused ei tohiks üldse New York City teedel olla.

“Oleme oma organisatsioonis sügavalt veendunud, et hobused ei kuulu liiklusesse, eriti kui tegemist on suurte vahemaade ja pika päevaga nagu kaarikut vedavatel hobustel,” ütles Carnegie.
Ehkki Billy omaniku suhtes puudub selgus, selgitas Carnegie, et ta elab ettevõttes nimega Chateau Tallid, mille teenuste hulka kuuluvad kaarikusõidud, eraviisiline ratsutamine ja ponide rentimine üritustele. Kui firma tahab jätkuvalt ratsasõite pakkuda, tuleks Carnegie arvates loomi ohutult haagises transportida. “Chateau Tallidel on haagised olemas,” ütles Carnegie. “Nende hobustega tipptunnil kaootilises liikluskeerises ratsutamine on absurdne ja uskumatult ohtlik.”

Carnegie kahtlustab, et Billyga võib olla sarnane õnnetus uuesti juhtuda, eriti kui linnaliiklus teda nii kergesti hirmutab. Ta ütles lootvat, et hobuse omanik võimaldab tal pensionile jääda. Vähemalt üks hobuste päästmise nimel tegutsev grupp – Woodstock Sanctuary New Yorkis – on pakkunud Billyle uut kodu, kus ta saaks elada koos teise päästetud hobuse, Tridentiga.

“Billy saadetakse lihtsalt tööle tagasi ja kui ta seda ei suuda, pannakse ta oksjonile,” selgitas Woodstock Sanctuary tegevdirektor Rachel McCrystal oma avalduses. “Soovime pakkuda sellele kaastundlikku alternatiivi. Woodstock Sanctuarys koheldakse iga looma austuse ja väärikusega. Kui ta meile üle antakse, elab ta oma ülejäänud elu koos hobusest kaaslasega ning saab parima hoolitsuse osaliseks. ”

Allikas: The Dodo