Loomakaitseaktivistide avaldatud häiriv video näitab, mis toimub testimislaborites tegelikult: ahvid nutavad valust, rippudes kaelapidi metallist rakmete küljes ja koerad-kassid veritsevad ning surevad.

Kui loomad pole parasjagu rihmadega kinni seotud, pressitakse nad väikestesse puuridesse, kus nad ruumipuudusest hulluvad. Video filmis Hamburgi Farmakoloogia ja Toksikoloogia laboris (LPT) salaja organisatsioonide Soko Tierschutz ja Cruelty Free International (CFI) töötaja Friedrich Mülln, kelle sõnul liputasid koerad isegi veel saba, kui nad katsetele ja tapmisele viidi, sest nende igatsus inimliku kontakti järele oli meeletu.

Kõige hullemini koheldi laboris ahve ja neid, kasutatakse katsetes sageli. Makaagid on väikesed ja suhteliselt kergekaalulised primaadid. Neid hoitakse tillukestes puurides kitsastes oludes, mille tõttu on paljudel loomadel välja arenenud kompulsiivne käitumine ja nad käivad ringiratast.

CFI sõnul hõlmavad testid loomade mürgitamist, et näha, kui suur kogus kemikaali või ravimit põhjustab tõsist kahju. Nii soovitakse mõõta, milline võiks olla inimestele „ohutu“ annus. Nende väitel süstitakse loomadele või lastakse neil süüa või sisse hingata üha suurenevas koguses ainet, et mõõta selle toksilist mõju.

Katsete tagajärjed on kohutavad. Loomad oksendavad, neil esineb sisemist verejooksu, palavikku, hingamisraskuseid, letargiat, nahaprobleeme jne. Loomade organid lakkavad sageli töötamast ja tagajärjeks võib olla isegi surm. CFI väitel ei anta loomadele ka mitte mingisuguseid valuvaigisteid või tuimastusaineid.

Salajase töötaja sõnul pole personali seas koolitatud loomade hooldajaid ja nad olid loomade suhtes sageli vägivaldsed. CFI töötajad olid tunnistajaks, kuidas hagijad veritsesid pärast katseid, mille käigus neile kapslite manustamiseks torud kurku pressiti.

CFI tegevjuht Michelle Thew nõuab seaduste muutmist. „Meie juurdlus on paljastanud loomade õudseid kannatusi, ebapiisavat hooldust, halbu tavasid ning Euroopa ja Saksamaa seaduste rikkumisi," sõnas ta ja kutsus üles LPT sulgemisele. "Kutsume üles ka põhjalikule seaduste ülevaatamisele, mis puudutavad loomade kasutamist normatiivse toksilisuse katsetes Euroopas, sealhulgas Ühendkuningriigis. Kõik juurdlused toovad välja näited kannatustest ja seaduse eiramisest.“

Aktivist Carolin Iding algatas loomade päästmiseks veebipõhise petitsiooni, milles nõutakse LPT sulgemist. Need loomad kannatavad seal ka praegu ja sellist elu ei vääri ükski elusolend. Pärast petitsiooni algatamist 11. oktoobril on kogutud üle 41 000 allkirja.

LPT on pereettevõte, mis teostab maailma farmaatsia-, tööstus- ja agrokeemiaettevõtete tellimusel toksilisuse testimist, et tagada toodete vastavus valitsuste ja reguleerivate asutuste nõuetele.