Varjupaiga personali sõnul aitavad pehmed tugitoolid leevendada loomade stressi. Koerad tunnevad end toolil kerra keerates turvaliselt. Samuti summutab see müra, mida loomad paratamatult tekitavad.

Küsisime, mida arvab sellest ideest Eestis tegutsev Varjupaikade MTÜ.

"See on väga armas idee, kuid seda saaks kasutada vaid üksikute koerte puhul, kes on jäänud pikemaks ajaks varjupaika elama, meil aga lähevad enamus koeri paari päeva jooksul oma kodudesse tagasi," tõdeb Varjupaikade MTÜ üldjuht Triinu Priks. Põhjus, miks neid kõigi loomade puhul kasutada ei saa, on kõrge haiguste leviku risk.

Tugitoole või muid pehme mööbli esemeid saaks varjupaigas kasutada vaid ühekordselt. Peale igat koera, kes toolil kord lesinud on, tuleks temale kuulunud tool prügimäele viia, et takistada võimalike haiguste levikut. Sellist lisakulutust ei kannata varjupaiga eelarve paraku välja.

"Kui teeksime üleskutse, et varjupaika on võimalik vana mööblit annetada, siis oleks meil vaja selle ladustamiseks ilmselt eraldi ladu rentida, sest ka praegu sõidab aeg-ajalt keegi ette hoiatamata varjupaiga värava taha, endal suur diivan järelkäru peal. Meil aga ei ole seda kahjuks kuhugi panna," räägib Priks ja lisab, et kõigile, kes varjupaiga hoolelauseid aidata soovivad, on kodulehel nimekiri asjadest, mida varjupaigal alati vaja läheb. Nende asjade üle, nagu näiteks vannilinad, käterätikud, fliistekid, puhtad koera- ja kassipesad ja muud sellised asjad, on varjupaik alati tohutult tänulik.

Priks sõnab, et kui tekib soov loomadele annetada midagi, mis antud nimekirja ei kuulu, tasub varjupaika alati enne ette helistada ja uurida, kas varjupaik saab selle esemega midagi teha või kas on võimalik seda kusagil ladustada.

Nimekirja, mida varjupaik oma hoolealuste abistamiseks vajab, leiad SIIT.