Isase šimpansi tervis halvenes peale jaanipäeva, sestap võeti vastu otsus loom uinutada ja viia läbi põhjalik kompleksuuring. Protseduuri läbiviimisel osalesid Eesti Maaülikooli spetsialistid (anestesioloog ja oftalmoloog) ning inimarstid Tartu Ülikooli Kliinikumi intensiivravi osakonnast (anestesioloog) ja Põhja-Eesti Regionaalhaiglast (radioloog-onkoloog). Meditsiinitehnika ja -tarvikute ettevõte Semetron AS tõi kohale ultraheliseadme, vahendab loomaaed sotsiaalmeedias.

8. juulil läbi viidud protseduur toimus plaani kohaselt, kuid kahjuks andis diagnoos lootusetu prognoosi. Pinol diagnoositi raskekujuline südamepuudulikkus, mille tagajärjel oli tekkinud äge neeru- ja maksapuudulikkus.

Arstid üritasid looma stabiliseerida 17 tundi, kuid Pino süda ei pidanud vastu ja ta suri 9. juulil kell 15.30.

32 eluaastat on isase šimpansi jaoks suhteliselt kõrge vanus. Südamepuudulikkus (dilatatiivne kardiomüopaatia ehk südame laienemine) on isaste šimpansite kõige sagedasem surma põhjus. Pino isa Amsterdami loomaaias eutaneeriti sarnase probleemi tõttu.

24. juunil 1987. aastal Amsterdami kuninglikus loomaaias Natura ARTIS Magistra sündinud Pino saabus Tallinna 1994. aasta juunis ja elas loomaaia troopikamajas 25 aastat. Tema seltsilisteks olid šimpansid Betty ja Quincy.

Sügav kaastunne šimpansite talitajaile ja kõigile, kes Pinot tundsid.