Seine jõe kaldal iga päev vaala ei näe. Vaatepilt oli šokeeriv ja hetkeks kõhedusttekitav. Väidetavalt oli tunda roiskunud vaala haisu ja ka verejooksu võis oma silmaga märgata. Vaala ümber oli ehitatud ka ajutine aed.

Tegelikult oli tegemist skulptuuriga. 17-meetrine "vaal" pandi üleöö püsti Belgia kunstnike poolt. Projekti eesmärk on juhtida inimeste tähelepanu meid ümbritsevale keskkonnale ja panna meid mõtlema selle üle, kui hoolimatult me sellesse suhtume. Kunstnikud läksid isegi nii kaugele, et skulptuurist möödudes oli tõepoolest tunda ka surnud ja kõduneva vaala haisu ning näha verd.

Skulptuuri ümber oli paigaldatud ka aed. Inimesi lahutas vaalast 7 meetrit. Täpselt välja arvestatud kaugusest jättis skulptuur vägagi tõetruu mulje. Rahvahulga keskele paigutati ka professionaalsed näitlejad, kes end keskkonna- ja loodusuurijateks maskeerisid ja oma rolli edukalt välja kandsid.

Projekt tundus olevat edukas, sest paljud inimesed jäid vaatepilti uskuma ning kirjeldasid nähtut ka meediale.

Projekti eesmärk on kasvatada inimestes teadlikkust märgata keskkonda meie ümber ning juhtida tähelepanu ka kašelottidele ehk võidisvaaladele, kelle arvukus on viimastel aastatel tunduvalt vähenenud.

Allikas: iflscience.com